Događaji

Ambliopija

Testirajte vid svojim četverogodišnjacima

 Testirajte vid svojim četverogodišnjacima

12. rujan obilježava se kao Nacionalni dan ambliopije. Testiranje vidne oštrine četverogodišnjaka najpouzdaniji je način za otkrivanje ambliopije, s obzirom da se tim jednostavnim testom može otkriti i do 97% svih anomalija oka.

U rujnu 2011. Grad Zagreb i Klinika za očne bolesti Medicinskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Klinička bolnica ‘Sveti Duh‘ u Zagrebu, pokrenuli su Projekt ‘Ambliopija u četverogodišnje djece Grada Zagreba‘, najveći svjetski projekt u oftalmologiji ovakve vrste.

Ambliopija je najčešća patologija vida u djece i vodeći uzrok sljepoće na jednome oku, a moguće ju je liječiti i izliječiti samo u ranom periodu rasta i razvoj djeteta, do oko 7. godine života. Kako je ambliopija najčešće bolest jednoga oka, djeca se u pravilu ne žale na smetnje vida, a roditelji je ne mogu zamijetiti.

Dijete s ambliopijom spotiče se pri prelasku preko prepreka, teško uspijeva uhvatiti bačenu loptu, baciti je u ruke drugome, pogoditi lopticu reketom, a prijeti i opasnost od ozljeđivanja. U školskoj dobi prepoznaje se dominantna karakteristika ambliopije - otežano čitanje. Najbolje opisana dugotrajna posljedica ambliopije je povećan rizik razvoja sljepoće. Ambliopija mijenja samosvijest o sebi, ponašanje u školi, među prijateljima te direktno ograničava izbor zanimanja.

Ministarstvo zdravlja od 1. lipnja 2015. godine, uvelo je probir na slabovidnost kao obvezatan. Na redovitom sistematskom pregledu kod pedijatra u primarnoj zdravstvenoj zaštiti s navršene tri godine života djeteta roditelji dobivaju uputnicu za oftalmološki pregled te se naručuju na oftalmološki pregled koji je potrebno učiniti s navršene četiri godine života. Na oftalmološkom pregledu učinit će se testiranje vidne oštrine na blizinu i na daljinu, standardiziranim testom, te će se ovisno o nalazu dijete dalje dijagnostički i terapijski zbrinjavati. O rezultatima će biti obaviješten i pedijatar kroz sustav e-zdravstvenog kartona.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.