Događaji

Eurosong 2017.

Ukrajina će nekim ruskim pjevačima zabraniti dolazak na Eurosong

Ukrajina će nekim ruskim pjevačima zabraniti dolazak na Eurosong

Ukrajinska vlada objavila je u petak da će nekim ruskim pjevačima zabraniti dolazak na Eurosong koji se iduće godine održava u Kijevu.

Ukrajina je domaćin 62. natjecanja za pjesmu Europe nakon što je pjevačica Jamala, krimskog i tatarskog porijekla pobijedila na ovogodišnjem izboru s pjesmom o deportacijama Tatara u Staljinovo doba.

Njezina pobjeda izazvala je nezadovoljstvo Moskve koja tvrdi da je Eurosong postao ispolitiziran. Neki Rusi čak smatraju da bi Rusija trebala bojkotirati taj togađaj.

Ukrajinski ministar kulture Jevhen Niščuk rekao je da bi se dolazak na Eurosong mogao zabraniti ruskim pjevačima, koji su na "cnoj listi" ukrajinske tajne službe zbog potpore proruskim separatistima na istoku Ukrajine.

"U Rusiji ima puno pristojnih umjetnika koji razumiju da je mir najvažnija stvar na svijetu, da nitko ne bi smio govoriti jezikom agresije, ponižavati bilo koji narod, posebno susjede, da bi trebalo jedino govoriti jezikom glazbe i pjesama", kaže on.

Govoreći o "crnoj listi" pjevača, dodao je: "Rusija može saznati koji su to ljudi i ako ih izaberu (na nacionalnom natjecanju) to će biti provokacija".

"Vjerujem da u Rusiji ima normalnih ljudi. No, ako odluče poslati pjevače s 'crne liste', neće moći doći", rekao je stanovnik Kijeva Andrij Natalenko.

Na Eurosongu u Kijevu u svibnju očekuje se 12.000 do 14.000 gledatelja. Ukrajinska prijestolnica bila je domaćin natjecanja i 2005.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.