Događaji

Doseljavanje kao problem

Mađari će na referendumu reći ne prihvatu izbjeglica?

 Mađari će na referendumu reći ne prihvatu izbjeglica?

Mađarska organizira referendum o relokaciji izbjeglica po ranije određenim kvotama. Da bi odluka bila važeća, potreban je odaziv najmanje 50 posto birača.

Mađari se danas izjašnjavaju prihvaćaju li plan EU prijema izbjeglica kojima je odobren azil prema kvotama bez odobrenja nacionalnog parlamenta. Posljednje ankete govore da je velika antikampanja premijera Viktora Orbana uspjela te da će većina reći ‘ne‘ doseljenicima. Prema Reutersu, pitanje je tek hoće li odaziv biti dovoljan da referendum prođe. Hoće li izjašnjavanje Mađarske podijeliti EU, u Europskoj komisiji uoči nedjelje nisu željeli komentirati.

‘‘Komisija će o referendumu reagirati po završetku, ne prije‘‘, rekao je glasnogovornik Margaritis Schinas.

Povjerenik za migracije Dimitris Avramopoulos ranije ovog tjedna naveo je podatak o 1202 preseljenih iz Grčke i Italije u druge članice samo tijekom rujna. To je po njemu dovoljno jasan dokaz da je moguće ubrzati proces relokacije ako postoji politička volja i osjećaj odgovornosti. S druge strane, Orban koji je prvi u Europi lani digao žilet žicu, kao opciju za tražitelje azila predlaže preseljenje na veliki otok ili u sjevernu Afriku.

U međuvremenu, doseljavanje nastoji spriječiti referendumom, dok Mađarska na Europskom sudu pokušava pravno osporiti obvezujuće kvote.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.