Događaji

Projekt "Unapređenje i modernizacija pravosudnog sustava"

Sastao se Savjet za praćenje Strategije razvoja pravosuđa

Sastao se Savjet za praćenje Strategije razvoja pravosuđa

Ministar pravosuđa Ante Šprlje izvijestio je na sastanku Savjeta za praćenje Strategije razvoja pravosuđa da Ministarstvo trenutno radi na 16 zakonskih prijedloga, a predstavio je i projekte kojima je cilj unaprjeđenje sustava, izvijestilo je Ministarstvo.

Šprlje je članovima Savjeta ukratko predstavio pripremljene prijedloge projekata "Unapređenje i modernizacija pravosudnog sustava" te ostalih aktivnosti relevantnih za Ministarstvo pravosuđa kao što je sudska statistika 2013-2016, stoji u priopćenju.

Prenose i ministrove riječi koji je kazao da su na web stranici Ministarstva pravosuđa dostupna kvartalna statistička izvješća o radu sudova te da je potrebno razraditi detaljnu analizu prikupljenih podataka i na taj način detektirati koja područja imaju, a koja nemaju uvjeta za kvalitetan rad.

Dodao je i da Ministarstvo pravosuđa smatra da su sudovi, državna odvjetništva, Hrvatska odvjetnička komora i Hrvatska javnobilježnička komora ključni partneri u daljnjem unaprjeđenju rada pravosudnog sustava te se će se u tu svrhu naći dosta zajedničkih tema sa ciljem vraćanja povjerenja građana u pravosudni sustav.

Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan, dodaju u priopćenju, podržao je iznesena planove za razvoj pravosuđa. Naglasio je i da treba održavati češće sastanke "vezano za izmjene Strategije razvoja pravosuđa i definiranja aktivnosti unutar Akcijskog plana, shodno specifičnostima i potrebama svakog od pravosudnog tijela".

Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin također je izrazio zadovoljstvo iznesenim prijedlozima, kažu u Ministarstvu. Dodaju i da je za rješavanje sudskih zaostataka istaknuo "bolje upravljanje sudski resursima u smislu lakše preraspodjele sudaca, kao i uvođenje sustava pretvaranja govora u tekst".


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.