Događaji

Potreban pristanak svih entiteta

Valonija dovodi u pitanje sporazum o slobodnoj trgovini EU-Kanada

Valonija dovodi u pitanje sporazum o slobodnoj trgovini EU-Kanada

Parlament frankofone belgijske regije Valonije odbio je u petak dati suglasnost saveznoj vladi da potpiše sporazum o slobodnoj trgovine između EU-a i Kanade (CETA), a nakon toga je i njemačka jezična zajednica u Belgiji povukla svoju suglasnost, što dovodi u pitanje najavljeno potpisivanje toga sporazuma krajem ovoga mjeseca.

Sporazum CETA već je odobrila vlada Flandrije, bogatije regije na sjeveru Belgije, te savezna vlada.

Belgija ima nekoliko federalnih entiteta - tri regije Flandriju, Valoniju i regiju glavnog grada Bruxellesa te tri jezične zajednice, flamansku, francusku i njemačku.

Savezna vlada za potpisivanje međunarodnih sporazuma treba pristanak svih tih entiteta.

Planirano je da sporazum o slobodnoj trgovini između EU-a i Kanade u sljedeći utorak prihvati Vijeće EU-a na sastanku u Luxembourgu, a 27. listopada u Bruxellesu na summitu EU-a i Kanada u nazočnosti kanadskog premijera Justina Trudeaua planirano je potpisivanje sporazuma. Sporazum bi djelomično stupio na snagu kada ga odobri Europski parlament, što je planirano do kraja ove godine. Međutim, problemi u Belgiji mogli bi poremetiti taj plan.

Da bi sporazum u potpunosti stupio na snagu trebat će ga ratificirati parlamenti svih zemalja članica EU-a i Kanade.

Potpisivanje CETA-a, koji nazivaju „malim TTIP-om", sporazumom o slobodnoj trgovini između EU-a i Sjedinjenih Država, o kojem se još pregovora i koji nailazi na veliki otpor u Europi, odgađa se već dvije godine.

Valonci tvrde da oni ne žele ovakav sporazum i traže da se o njemu ponovno pregovora. Ističu da bi ovakav sporazum narušio socijalne i ekološke norme u Europi.

Protiv sporazum su sve valonske stranke, osim liberalnog MR, jedine frankofone stranke koja sudjeluje u saveznoj vladi i iz čijih je redova belgijski premijer Charles Michel.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.