Događaji

Sezona gripe

Počinje sezona gripe, HZJZ osigurao dodatne doze cjepiva

Počinje sezona gripe, HZJZ osigurao dodatne doze cjepiva
Duško Jaramaz/PIXSELL

Počela je sezona cijepljenja protiv gripe. Ove godine Hrvatski zavod za javno zdravstvo nabavio je 17 tisuća doza cjepiva više no lani.

Za još jednu sezonu gripe, koja uobičajeno stiže krajem prosinca, u HZJZ su pripremili 280 tisuća doza, nešto više nego lani.Kaže dr. Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ.

Cijepljenje se provodi kod izabranog obiteljskog liječnika ili u područnim zavodima za javno zdravstvo. I ove godine ono je besplatno za zdravstvene radnike kao i kronične bolesnike i starije osobe, podsjeća Dr. Kaić.

‘‘Cijepljenje prvenstveno preporučujemo osobama koje imaju povećani rizik od komplikacija gripe. To su ljudi s kroničnim bolestima srca, pluća, metaboličkim, oslabljenim imunitetom bilo zbog osnovne bolesti ili zbog lijekova, jer imaju veću šansu da se gripa zakomplicira. Isto tako, osobama starijim od 65 godina neovisno o zdravstvenom stanju. Jer iako rjeđe oboljevaju nego mlađi, ako obole, imaju veći rizik za komplikacije‘‘, objašnjava voditelj epidemiološke službe HZJZ.

Trošak cijepljenja za spomenute tri rizične skupine za HZZO iznosi 20 kuna po dozi, ističu iz HZJZ. Za sve ostale procedura je ista kao i prijašnjih godina, objašnjava dr. Dijana Ramić iz Krapine.

‘‘Oni su morali sami kupiti cjepivo u ljekarni i donijeti u ordinaciju. HZJZ je, naime, rekao da prvenstveno moramo s dozama koje smo dobili cijepiti tri rizične grupe. I samo u slučaju ako nam ostane cjepiva, onda možemo cijepiti i ostale grupe koje plaćaju‘‘, kaže dr. Ramić.Gripa počinje visokom temperaturom, bolnim mišićima i glavoboljom, pa liječnici savjetuju da je treba shvatiti ozbiljno.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.