Događaji

Na Odboru za obranu

Ivić o remontu helikoptera: Nemamo smanjenu borbenu spremnost

 Ivić o remontu helikoptera: Nemamo smanjenu borbenu spremnost

Na Odboru za obranu dano je zeleno svjetlo pokretanju postupka javne nabave usluge remonta za 10 helikoptera Mi-171 Sh. Zamjenik ministra odbacio je iskazane bojazni o kolapsu sustava obrane, a oporba upozorila na smanjeni proračun za obranu.

 

Preventivno održavanje helikoptera u dvije godine, koštat će 210 milijuna kuna s PDV-om. Remont jedne letjelice traje do 10 mjeseci, a nastavila bi se suradnja s Zrakoplovno-tehničkim centrom d.d. Miro Bulj iz Mosta htio je govoriti o stanju u Oružanih snaga, a zamjenik ministra Tomislav Ivić ga podsjetio da je izvješće u Saboru od svibnja pa još nije raspravljeno. Bulja brine istočna proizvodnja helikoptera koji idu u remont. Inače, nabavljeni su 2007. temeljem Klirinškog duga koji datira iz vremena SSSR-a i Jugoslavije.

"Ovdje je ključno pitanje da iz istočnog bloka koristimo zrakoplove, naoružanje i opremu, a zapravo smo u NATO savezu", zaključio je Miro Bulj. Predsjednik Odbora za obranu SDP-ov Igor Dragovan podsjetio je vladajuće kako su glasali za smanjenje proračuna.

"Ja moram reći da sam bio protiv toga na Odboru i na sjednici Sabora. Vi ste za proračun glasali gdje je on smanjen 320 milijuna kuna prošle godine, što je skoro 10 posto. Jedno od najvećih smanjenja obrambenog proračuna je bio kada ste izglasali zadnji proračun države. Može se napraviti da se ta priča o modernizaciji u određenim segmentima obrani većim proračunom", rekao je Dragovan. S tim se složio i Ivić. Odluka o remontu donesena je jednoglasno, a zamjenik ministra zaključio:

"Borbena spremnost Oružanih snaga ni na koji način neće biti ugrožena, ovo nisu jedini helikopteri. U prosincu će doći preostali orioni i polako će ulaziti u operativnu upotrebu Oružanih snaga. Nemamo smanjenu borbenu spremnost", zaključio je Ivić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.