Događaji

Aktualno

Pregled tjedna: Građani u strahu od salmonele

 Pregled tjedna: Građani u strahu od salmonele

Kao svake nedjelje poslijepodne, donosimo pregled najznačajnijih događaja koji su obilježili tjedan

Sabor je u prvom čitanju izglasao poreznu reformu koja je od same najave do danas izazvala brojne kritike pogotovo ugostitelja nezadovoljnih jer im se diže PDV. Tjedan je prošao i u znaku tužnih obljetnica na Vukovar i Škabrnju te obećanja Plenkovićeve Vlade kako će sada, kad je o Vukovaru riječ, stvari biti drugačije. Ono što je definitivno izazvalo paniku među građanima pojava je salmonele uslijed koje je jedno dijete preminulo.

Petogodišnji dječak iz Bregane koji je preminuo nakon konzumacije uvoznih jaja iz Poljske, preminuo je od salmonele, pokazao je nalaz obdukcije. Nalaz je stigao do Državnog odvjetništva koje je pokrenulo istragu o mogućoj odgovornosti u ovom slučaju. Bakterija salmonele ovoga je tjedna izuzeta u nekoliko proizvoda, a ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, koji je zbog cijele priče smijenio svog pomoćnika, najavio je rat, točnije pojačane kontrole.

Zainatio se Tolušić i kad su u pitanju Hrvatske šume. Iako je kompletna uprava nakon sastanka s ministrom potpisala sporazumni prekid radnog odnosa, sporazumno ipak neće odustati od svojih bonusa za koje Tolušić kaže da im ih neće isplatiti. No slučaj će ipak dobiti sudski epilog.

‘‘Zato što smo još prošle godine tražili ministra Romića da nam u mirnom postupku plati naše pravo po ugovoru. Kako se on oglušio na to, svoje smo pravo zatražili na sudu. Jednostavno, sud će za neko vrijeme donijeti pravorijek tko je u pravu. Dakle, ministar Tolušić samo kaže da to ne želi isplatiti u mirnom postupku, ja to shvaćam, on ima pravo to reći. A sud će reći imamo li mi pravo ili ministri, pa ćemo vidjeti‘‘, kaže Pavelić.

Kontroverze je proteklih tjedana izazvala porezna reforma koja se ovoga tjedna našla na sjednici Sabora. 15 poreznih zakona izglasano je u prvom čitanju, no ministar financija Zdravko Marić morao je izdržati paljbu oporbenih saborskih zastupnika i to sve nakon što su već po njemu pucali i ugostitelji. Ovoga je tjedna gostovao i na Media servisu te na kritike da pogoduje interesnim skupinama jasno poručio:

 

"Nikome nisam dužan i nikome ne dugujem nikakve usluge niti moram nešto vratiti", rekao je Zdravko Marić za Media servis.

Onome kome treba vratiti, ali ne Marić nego država, jest Vukovar. 120 tisuća ljudi sudjelovalo je u ovogodišnjoj koloni na obilježavanju 25. obljetnice od pada grada. Tužne obljetnice obilježene su i u Škabrnji, Nadinu, Borovu naselju, Veleprometu i na Ovčari. Vlada je održala sjednicu u Vukovaru i donijela niz odluka među kojima i sufinanciranje vukovarskog vodotornja.

"Ova današnja sjednica Vlade nije samo simbolika, ona je konkretna", poručio je premijer. Konkretne odluke donijete su i nakon dijela o Vukovaru pa ćemo tako uskoro ići i u rebalans proračuna, a imenovan je i prvi dio državnik tajnika. Također premijer Andrej Plenković ovoga je tjedna potpisao rješenje kojim se general Ante Gotovina imenuje posebnim savjetnikom potpredsjednika vlade i ministra obrane Damira Krstičevića koji je pak, unatoč najavama da je i njegovo ime na popisu osumnjičenika u BiH, otišao na sastanak s tamošnjom ministricom u Međugorje. Srbijanskom premijeru upalo je u oči ono prvo - Gotovina savjetnik:

"Razumjeli smo poruku postavljanjem gospodina Gotovine na to mjesto", poručio je Aleksandar Vučić, a naš premijer rekao da u reakciji ne vidi ništa problematično.

Kad je o oporbi riječ, najveća stranka SDP nije uspjela u prvom krugu izabrati svog novog predsjednika. Davor Bernardić koji je uvjerljivo poveo i Ranko Ostojić snage će ipak odmjeriti u drugom krugu.

"Danas je pobijedio SDP. Sretan sam, ponosan i radostan i zahvaljujem svim članicama i članovima naše stranke koji su izašli na izbore, a posebno onima koji su mi iskazali povjerenje i podršku", rekao je Bernardić i čestitao svim kandidatima. "Ono što nas čeka i što nas čeka kao SDP-ovce je izgradnja boljeg društva i promjene u Hrvatskoj. Smanjivanje nejednakosti, borba za ljude koji žive od svog rada i borba za društvo jednakih šansi", dodao je Bernardić.

 

"Zahvaljujem vam se prije svega na fer borbi, kandidatkinjama i kandidatima čestitam što smo uspjeli sačuvati upravo obraz SDP-a. Dostojanstveno se boriti i siguran sam da će tako biti i u drugom krugu", rekao je Ostojić te poručio: "Želim reći da SDP danas zaista ima praznik demokracije, čestitam Davoru, moram reći da naše, kako se kaže, starije snage, će u ovih sedam dana odmjeriti itekakvu borbu jer ja nikad ne odustajem".Iako je objavljeno kako je glasao i aktualni predsjednik Zoran Milanović, na biralištima nije viđen pa je to i dalje u sferi nagađanja. On je čini se ozbiljno odlučio ostaviti politiku pa je osnovao konzultantsku firmu u čemu ga nije spriječio ni Zakon koji jasno govori da ne može biti ni vlasnik ni direktor firme dok je saborski zastupnik pa ni 12 mjeseci nakon toga.

I dok su iz SDP-a poručili kako je prenio sve na odvjetničko društvo ipak bi možda Milanović trebao dvaput razmisliti hoće li otići iz parlamenta budući da na saborske klupe uskoro stižu tableti.

Predsjednik Sabora Božo Petrov smatra da će uz pomoć tableta saborski zastupnici biti brži i efikasniji.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.