Crna Kronika

slijedi se protokol

Zlostavljač djevočice iz BiH još se skriva u Zagrebu, nije uhićen

Zlostavljač djevočice iz BiH još se skriva u Zagrebu, nije uhićen
PU Istarska

Srpski mediji objavili su u ponedjeljak kako je I.M. iz Kaknja, koji je 7. studenog u Banjoj Luci pobjegao iz zgrade Osnovnog suda, nakon što je osuđen na četiri godine zatvora zbog teškog zlostavljanja djevojčice, lociran na području Zagreba

Hrvatske vlasti locirale su ga na području Zagreba između 15. i 16. studenog, objavio je RTRS, no kako posjeduje dvojno državljanstvo BiH i Hrvatske, nije uhićen.

Iz PU zagrebačke su za N1 potvrdili lociranje I.M.-a te objasnili da države ne izručuju vlastite državljane osim u slučaju Europskog uhidbenog naloga, što je sukladno dogovoru zemalja EU-a.

Međutim, ni bijeg u neku drugug državu I.M.-a ne bi spasio od izručenja budući da ga samo Hrvatska, čije državljanstvo ima, pod ovim okolnostima, zasad, ne može izručiti.

Odgovor policije prenosimo u cijelosti:

Možemo potvrditi lociranje osobe koju navodite, međutim, nije bilo osnova za njeno daljnje zadržavanje, odnosno uhićenje s obzirom da je osoba i hrvatski državljanin.

Naime, prema odredbama Ustava Republike Hrvatske hrvatski državljanin ne može biti izručen drugoj državi, osim kad se mora izvršiti odluka o izručenju ili predaji, donesena u skladu s međunarodnim ugovorom ili pravnom stečevinom Europske unije.

S obzirom na to da navedeni uvjet u odnosu na navedenu osobu nije bio ispunjen, Interpol Zagreb uputio je Interpolu Sarajevo obavijest o protokolu koji je potrebno ispuniti putem nadležnih pravosudnih tijela.”


Reci što misliš!