Crna Kronika

#192

Splićanin i Zadrani ‘hakirali‘ internetski šoping

Splićanin i Zadrani ‘hakirali‘ internetski šoping
Ilustracija/Marko Prpić/PIXSELL

Protiv trojice računalnih prevaranata koji su uz pomoć Aircash kartica hakirali internetska prodajna mjesta u Americi, Općinsko državno odvjetništvo u Zadru (ODO) podignulo je optužnicu

Ako u sudskom postupku budu osuđeni prijeti im kazna od jedne do osam godina zatvora koliko je predviđeno za kazneno djelo računalne prijevare.

Za "hakiranje" američkih prodajnih mjesta optuženi su 35-godišnji ekonomist i 42-godišnji tehničar za energetiku s prebivalištem u Zadru i 44-godišnji konobar iz Splita.

Prevare su, prema optužnici ODO-a, počinili od 5. do 7. rujna 2022., u Zadru i Zagrebu, gdje su najprije putem Internetskih trgovina trgovaca "Water to wine 2" iz Teksasa, te "Energy fitness", također iz SAD-a, u više navrata pokrenuli postupak na ime navodno obavljenog povrata prethodno kupljene robe, iako nikada nikakvu robu nisu kupili u tim Internetskim trgovinama.

Nakon što su unijeli brojeve svojih Aircash Mastercard kartica kao svojih platnih instrumenata na koje su zatražili povrat novca, od strane banaka prihvatitelja trgovaca odobrena im je tzv. autorizacija. Putem Aircash sustava odobren im je i isplaćen povrat sredstava u ukupnom iznosu od 25.400 eura.

Njime su raspolagali putem Aircash novčanika i njima spojenih prepaid kartica na način da su kupovali usluge online trgovaca povezanih s kriptovalutama, vršili uplate novčanih sredstava pružateljima usluge slanja novca, te u više navrata podizali gotovinu na bankomatima u Zadru, nakon čega su novac dijelili. Time su novčano oštetili tvrtku "Aircash" iz Zagreba.

Trojac je novčana sredstva koristio putem mreža za pohranu ili slanje novca u digitalnom obliku ili kripto servisa kao što su: Binance.com pružatelj usluga povezan s kripto valutama i virtualnom imovinom, Zen.com iz Vilniusa u Litvi, institucija za elektronički novac, Skrill2555 i Neteller.com, društvo "PaySafe Payment solutions", institucija za elektronički novac sa sjedištem u Irskoj te Paysend društvu "Easy Payment and Finance" iz Španjolske, financijskoj instituciji pod nadzorom Španjolske banke.

Prilikom ispitivanja u zadarskom tužiteljstvu, prvookrivljeni 35-godišnjak posvjedočio je kako je on inače u grupama sa kripto valutama, pa je tako i došao u kontakt s osobom koja ga je pitala ima li u Hrvatskoj "što od kartica".

Uslikao je svoju aircash karticu nakon čega mu je ta osoba rekla da bi mogli nešto pokušati, te ga je tražila broj njegove kartice i rekla mu da će mu se sad na njoj pojaviti - novci.

- Uplaćeno mi je 100 eura, a prije toga mi je ta osoba rekla da sve što dobije, dijelimo po principu 80-20 ili 85-15. Dogovor je bio da meni ostaje 20 posto od uplaćenog novca, a ostatak sam morao slati toj osobi u kripto valuti – rekao je.

 


Reci što misliš!