Crna Kronika

u fokusu

Kako rade spotteri, policajci koji se bore protiv huligana?

Kako rade spotteri, policajci koji se bore protiv huligana?
Josip Regovic/PIXSELL

Ovi hrvatski policajci, tvrde upućeni izvori, mogu prepoznati gotovo sve huligane, jer godinama osiguravaju sportske događaje na kojima se izazivaju neredi.

U Grčku su na zahtjev tamošnjih vlasti otputovala trojica hrvatskih policajaca, tzv. spottera, koji rade na suzbijanju navijačkog nasilja. Oni će pomagati grčkim kolegama u osiguranju utakmice AEK-a i Dinama.

Dvojica su u petak u Grčkoj bila u sklopu osiguranja uzvrata između PAOK-a i Hajduka. Ozbiljnijih nereda nije bilo, jer Hajdukovi navijači nisu smjeli na stadion, ali su zato navijači Partizana, poznatiji kao Grobari, vrijeđali Splićane pogrdnim transparentima.

Policajci koji su upućeni u Grčku nakon tragičnih nereda u Ateni prošli tjedan, uobičajeno rade i druge policijske poslove. N1 doznao je detalje njihovog angažmana na suzbijanju huliganizma.

MUP kaže da su njihova radna mjesta posebno ustrojena u Ravnateljstvu policije. Riječ je, dakle o policijskim službenicima za analizu i planiranje mjera osiguranja sportskih natjecanja, odnosno policijskim službenicima za javni red i osiguranja. U policijskim postajama oni rade i druge poslove, te ih se, kako objašnjavaju naši izvori, po potrebi aktivira.

“Poslovi koje policijski službenici specijalizirani za rad s navijačima i navijačkim skupinama (tzv. spotter) obavljaju, osjetljive su prirode i zahtijevaju visoki stupanj zaštite njihovog identiteta”, naglašavaju iz MUP-a, te dodaju kako je za međunarodnu policijsku suradnju, odnosno odlazak spottera iz jedne zemlje u drugu Odluka Vijeća EU iz 2008. tzv. Prümska odluka, te tzv. Nogometni priručnik EU iz 2016. godine. Upravo ti propisi daju policijama mogućnost i da razmjenjuju informacije o problematičnim navijačima.

Koliko spottera ima hrvatska policija iz MUP-a nam nisu željeli odgovoriti.

“Ti policajci imaju golemo iskustvo i obučavaju se za taj dodatni posao”, objašnjavaju nam izvori iz policije upućeni u rad spottera.

Doznajemo tako da Služba za osiguranje koja je odgovorna za osiguranje javnih okupljanja, pa tako i sportskih natjecanja, aktivira spottere po potrebi kada se odigravaju rizične utakmice.

Infiltriraju se među navijače

“Spotteri rade u civilu. Infiltriraju se među navijače ili snimaju teren na kojem bi moglo biti nereda. Oni su obučeni da raspoznaju problematične navijače po odjeći, po stasu… Osim toga, svemu tome prethodi i ozbiljan obavještajni rad. U pitanju je prikupljanje informacija na osnovu kojih spotteri saznaju za moguće dogovorene tučnjave ili kao i za ostale planove huligana”, pojašnjavaju naši izvori. Iz MUP-a nam ne potvrđuju postoje li liste problematičnih navijača i koliko na njima ima imena.

“Neki od tih spottera doslovno poznaju sve navijače jer već dugi niz godina osiguravaju nogometne utakmice. Uz to pripremaju se i analiziranjem fotografija navijača u policijskim bazama. Bez problema tako mogu prepoznati o kome se točno radi na nekoj snimci ako izbiju neredi ili ako uoče nekog huligana u blizini sportskog objekta”, otkrivaju nam izvori iz policije.

Analiza snimki nereda

Spotteri, kako doznajemo, i za potrebe kaznenih postupaka analiziraju snimke i identificiraju izgrednike kako bi ih sudovi mogli kasnije procesuirati.

U odgovoru za N1 MUP RH je jučer naveo kako o detaljima izgreda u Grčkoj ne mogu ništa reći budući da su izvidi tajni.

U tajnosti se drži i identitet spottera, kako bi mogli čim duže i učinkovitije raditi svoj posao. MUP RH smo pitali je li neki od njih uhvaćen u sprezi s navijačima, no na to nam nisu željeli odgovoriti uvjeravajući kako prijestupe policajaca ne evidentiraju prema njihovom radnim mjestima ni zadaćama.


Reci što misliš!

 Izdvojeno