Crna Kronika

policija savjetuje

Učestale krađe bicikala

Učestale krađe bicikala
Ilustracija (Borna Filic/Pixsell)

Policiji možete pomoći u potrazi za vašim biciklom ukoliko se držite nekih savjeta koje je PU zadarska objavila na svojim mrežnim stranicama

Jučer je nestanak dva bicikla prijavio Slovenac koji boravi u Bibinjama, kao i Austrijanac na odmoru u Petrčanima kojemu su također ukradena dva bicikla. 

Policija upozorava da su u posljednje vrijeme učestale prijave takvih krađa. 

Bicikli se kradu na ulicama i stubištima, u dvorištima, garažama i u svim slaboosiguranim i manje prometnim mjestima. Krađu treba odmah prijaviti policiji, akako ne bi ostali bez svog bicikla, korisno je pridržavati se nekih pravila.

Fotografirajte svoj bicikl, fotografirajte ili zapišite tvornički broj bicikla, broj okvira ili neke druge uočljive karakteristike po kojima će se bicikl u slučaju krađe moći lakše identificirati i pronaći, uvijek držite bicikl zaključan ili pod nadzorom.

U kampovima bicikl ostavite na predviđenom i osiguranom mjestu ukoliko postoji, odnosno u blizini recepcije, gdje se uglavnom nalaze zaštitari ili djelatnici kampa, na plažama bicikl ostavite na mjestu, gdje će biti pod vašim nadzorom ili nadzorom poznate osobe, na ulicama, bez obzira što bicikli ostavljate kratko vrijeme zbog odlaska u trgovinu ili slično, zaključajte ga ili ostavite pod nadzorom poznate osobe.

Bicikl uvijek držite zaključan za čvrsti metalni predmet ili pod nadzorom, nikada nemojte bicikl zaključavati za kotač, a ako je sajla dovoljno dugačka, onda je provucite kroz više mjesta na biciklu,nemojte štedjeti na sigurnosti, bicikl zaključajte s dvije sajle.

Prilikom ostavljanja, bicikl izbacite iz brzine ili prebacite u najmanju brzinu, uz bicikl ne ostavljajte nikakav alat, u dvorištima i stambenim zgradama, bicikl držite zaključan po mogućnosti u garaži ili drugom zatvorenom prostoru, odnosno na mjestima koja nisu uočljiva sa ulice i koja su noću osvijetljena.

Ukradu li vam bicikl, krađu prijavite u najbližu policijsku postaju. Pritom navedite točnu lokaciju krađe, opis bicikla, kao i sve ostale važne pojedinosti (serijski brojevi, naljepnice iz servisa itd.).

 


Reci što misliš!