Crna Kronika

nesreća na moru

Žena teško ozlijeđena u sudaru brodica u gradskoj marini

Žena teško ozlijeđena u sudaru brodica u gradskoj marini
Boris Kačan

Tijekom vikenda uspješno okončan niz koordiniranih spasilačkih akcija prema posadama i plovilima u izvanrednim događajima na moru

Dojavu o sudaru brodica u zadarskoj gradskoj marini službenici Lučke kapetanije Zadar zaprimili su u petak, 23. lipnja u 14.52 sati, posredstvom Županijskog operativnog centra ŽOC 112, kada je dojavljeno o teškoj ozljedi ženske osobe. Iz LK Zadar o događaju su obavijestili nadležne službe Uprave sigurnosti plovidbe resornog Ministarstva, MRCC Rijeku i Policijsku upravu Zadarsku.

Dolaskom na mjesto događaja sudionici pomorske nesreće nisu zatečeni, jer su nakon događaja pratili ozlijeđenu ženu u zadarsku Opću bolnicu, kamo su je prevezli djelatnici Hitne medicinske pomoći Zadar.

U okviru preliminarnog očevida na poziciji ove pomorske nesreće i temeljem iskaza voditelja gradske marine, službenici zadarske Kapetanije ustanovili su da se nesreća dogodila u trenutku dok je voditelj brodice, ujedno suprug ozlijeđene, isplovljavao iz gradske marine, pri čemu je lijevim bočnim dijelom udario u obližnja plovila na vezu. Supruga voditelja brodice u trenutku udara zadobila je teške tjelesne ozljede noge, a njihova brodica pretrpjela je oštećenja u predjelu lijevog trupa iznad razine mora, dok na druge dvije brodice (u koje je brodica štetnika udarila), vizualnim pregledom nisu ustanovljena oštećenja.

Inspektor sigurnosti plovidbe LK Zadar u suradnji s kriminalističkim inspektorom PP Zadar nastavili su izvide i očevid o uzrocima ove pomorske nesreće.

Dvojica mladića pronađeni neozlijeđeni nakon nestanka na jet-skiu po nevremenu na moru, u Zadarskom kanalu

Službenici MRCC Rijeka jučer, 24. lipnja u 15.20 sati zaprimili su dojavu o nestanku dvije mlađe osobe, tijekom plovidbe iznajmljenim rekreativnim plovilom tip jet-ski u Zadarskom kanalu, između  mjesta Petrčane i otoka Ugljana.

U koordiniranu akciju traganja iz MRCC Rijeka uključen je spasilački brod Lučke kapetanije Zadar i brod Pomorske i aerodromske policije Zadar, a traganju se priključio i vlasnik rent'a jet-ski plovila.

Nedugo nakon početka akcije TiS na moru je pronađen napušteni jet-ski, dok su dvojica nestalih mladića (braća), državljani Republike Austrije pronađeni neozlijeđeni na jednoj od ugljanskih plaža te su prevezeni na polazišnu lokaciju. U izjavi službenicima zadarske Kapetanije rekli su kako rekreativno plovilo nisu adekvatno osigurali po dolasku na plažu te je isto otplutalo pod utjecajem vjetra i valova.

 


Reci što misliš!