Crna Kronika

međunarodni dan muzeja, 18. svibnja

"Kocka je bačena: Drevne društvene igre na ploči": Muzej antičkog stakla priredio zanimljivu izložbu

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja i 14. obljetnice rada Muzej antičkog stakla u Zadru je priredio prigodni program.

Dana 18. svibnja 2023. u 12:00 sati otvara se izložba Kocka je bačena: Drevne društvene igre na ploči autora dr. sc. Berislava Štefanaca, muzejskog savjetnika i Anamarije Eterović Borzić, više kustosice. Postav izložbe na zanimljiv i edukativan način prikazuje svijet drevnih društvenih igara na ploči.

Ove su igre osim zabavnog mogle imati i religijski karakter, posebice onaj vezan uz vjerovanja u zagrobni život. Takvim teorijama u prilog idu stari egipatski zapisi te određeni hijeroglifi odnosno simboli istaknuti na pojedinim igraćim pločama, u velikom broju slučajeva pronađeni upravo u grobnim kontekstima. Smatra se kako kretanje figura kroz polja na ploči, posebice kod staroegipatske igre Senet, može predstavljati predviđeni put umrle duše kroz carstvo mrtvih ili čak neku vrstu komunikacije s preminulima. Slične su igre zabilježene i na prostoru Mezopotamije, gdje je najpopularnija bila tzv. Igra od dvadeset ili Kraljevska igra Ur. Iz antičke Grčke najpoznatije društvene igre bile su Polis i Pente grammai dok su Rimljani svoje vrijeme kratili igrajući Ludus latrunculorum, Duodecim scripta ili pak Terni lapilli. 

U sklopu ove interaktivne izložbe bit će priređen turnir u rimskoj igri Latrunkuli na kojem će sudjelovati studenti Sveučilišta u Zadru pod vodstvom prof. dr. sc. Patricka Levačića (Odjel za francuske i frankofonske studije). Turnir će se održati u prostorijama Muzeja antičkog stakla u Zadru, 18. svibnja 2023. u 10:00 sati.


Reci što misliš!