Crna Kronika

niz prekršaja

Zadarska policija tijekom vikenda kontrolirala 298 vozača

Zadarska policija tijekom vikenda kontrolirala 298 vozača
mup

Pojačane aktivnosti policije usmjerene na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja koje su uzrok najtežih prometnih nesreća sa teško ozlijeđenim i poginulim osobama nastavljene su i ovog vikenda:

alkoholiziranost vozača,
vožnja nedopuštenim brzinama kretanja,
nekorištenje sigurnosnog pojasa,
nepropisna uporaba mobitela i
prekršaji motociklista. 

U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.

Policijski službenici proteklog vikenda od 5. do 7.svibnja 2023. godine, na zadarskim prometnicama utvrdili su ukupno 82 prekršaja od čega izdvajamo:

12 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, 
10 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja 
12 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
13 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Zabilježena su i 2 prekršaja zbog upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, 2 prekršaja zbog isteka tehničkog pregleda te 1 prekršaj zbog nekorištenja zaštitne kacige.  

Iz prometa su isključena 17 vozača i 3 vozila. U tom se vremenu dogodilo 24 prometnih nesreća u kojima su dvije osobe teže te sedam osoba lakše ozlijeđeno.

Najveća koncentracija alkohola u količini od 2,65 g/kg izmjerena je kod 45-godišnjeg vozača automobila zadarskih registarskih oznaka, koji je u nedjelju, 7. svibnja oko 17  sati u Biogradu izazvao prometnu nesreću kada je izgubio nadzor nad vozilom te udario u betonske stupiće. U prometnoj nesreći je nastupila materijalna šteta. 
Vozač je isključen iz prometa te protiv njega policija nadležnom sudu podnosi optužni prijedlog zbog počinjenih prometnih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
 
Zbog vožnje pod utjecajem alkohola na kazneno prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru  prepraćen je u nedjelju i 33-godišnji vozač, kojeg su policijski službenici Policijske postaje Zadar zaustavili  07. svibnja u 02,10 sati na Gaženičkoj cesti u Zadru. Izvršenom kontrolom utvrđeno je  kako upravlja Renaultom zadarskih registarskih oznaka pod utjecajem alkohola od 1,78 promila.

Nakon saslušanja na nadležnom sudu, a temeljem podnesenog optužnog prijedloga zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kažnjen je novčanom kaznom  te mu je određena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije u trajanju od 4 mjeseca.
 

 


Reci što misliš!