Crna Kronika

Stalo se na kraj

Zadarska pomorska policija oduzela 1590 komada ježinaca, strogo zaštićenih morskih organizama

Zadarska pomorska policija oduzela 1590 komada ježinaca, strogo zaštićenih morskih organizama
Morski.HR

Policijski službenici Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar proveli su kriminalističko istraživanje nad 41-godišnjim hrvatskim državljaninom, kojeg se sumnjiči za kazneno djelo „Uništavanje zaštićenih dijelova prirode“( opisano u čl.200 st.1 KZ-a).

Naime, osumnjičenog su u subotu, 18. veljače 2023. godine oko 17:00 sati u Pašmanskom kanalu zatekli policijski službenici Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar kako obavlja gospodarski ribolov bez potrebnih dozvola čime je počinio prekršaj iz Zakona o morskom ribarstvu ( čl.15 st.1 ).
 
Daljnjim policijskim postupanjem pronađene su tri plastične kutije u kojima se nalazilo ukupno 1590 komada strogo zaštićenih morskih organizama - ježinaca te ronilačka oprema koja je oduzeta, kao i ulov.

Protiv osumnjičenog se nadležnom državnom odvjetništvu podnosi kaznena prijava redovnim putem te je prekršajno sankcioniran zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o morskom ribarstvu.


 
Nadalje, istog dana u 22:20 sati u mjestu Turanj, zatečeno je plovilo u blizini otoka Galešnjak te je provedenom kontrolom utvrđeno kako 31-godišnji hrvatski državljanin obavlja gospodarski ribolov, a da pri tome ne posjeduje potrebne dozvole, čime je počinio prekršaj iz Zakona o morskom ribarstvu (čl. 15. st.1.), kao i prekršaj iz Uredbe vijeća EZ-a (čl. 42 st.1 t. a).


Također, isti kod sebe nije posjedovao osobnu iskaznicu čime je počinio prekršaj iz Zakona o osobnoj iskaznici (čl. 16 st.1), a na zahtjev službene osobe nije predočio policu osiguranja za plovilo čime je počinio prekršaj iz Zakona o obveznim osiguranjima u prometu (čl. 6 st.1).

Isti je zbog svega navedenog prekršajno sankcioniran.


Reci što misliš!