Crna Kronika

#potres

Nakon Austrije, Njemačka obustavlja spašavanje u Turskoj zbog sigurnosnih rizika

Nakon Austrije, Njemačka obustavlja spašavanje u Turskoj zbog sigurnosnih rizika
EPA/NECATI SAVAS

Austrijski vojnici privremeno su obustavili spasilačke operacije u Turskoj zbog sigurnosnih rizika.

- Postoji povećana agresija između frakcija u Turskoj, rekao je potporučnik austrijskih oružanih snaga u subotu dodavši da ima izvješća o pucnjavi.

- U turskoj pokrajini Hatayiju od utorka nalazi se 82 vojnika i vojnikinja iz postrojbe za pomoć u katastrofama, rekao je.

- Ostali su na mjestu događaja i spremni su za daljnje zadaće kad se stanje popravi, dodao je.

- Nema napada na nas, Austrijance. Svi smo dobro, rekao je Kugelweis, dodavši: Voljeli bismo nastaviti pomagati, ali su okolnosti takve kakve jesu.

 

Nakon Austrije, povlače se i Nijemci

Njemačka Savezna agencija za tehničku pomoć (THW) i humanitarna organizacija I.S.A.R Germany prekidaju iz sigurnosnih razloga spasilačke napore u potresom pogođenoj pokrajini Hatay, a ranije u subotu takav je potez povukao i austrijski tim.

Zadnjih sati sigurnosna situacija u pokrajini Hatay pogoršala se, rekle su organizacije u subotu.

Potražni i spasilački timovi zasad ostaju u zajedničkoj bazi u gradu Kirikhanu, javlja njemačka agencija dpa.

 

- Ako se pojavi konkretni pokazatelj da se još netko može izvući živ ispod ruševina, odmah ćemo poći na lice mjesta, rekla je glasnogovornica Katharina Garrecht.

THW i I.S.A.R ocjenjuju da su napetosti posljedica teških stanja zbog “nestašica hrane i opskrbe vodom u potresom zahvaćenom području”.

Direktor za operacije I.S.A.R-a ovako je objasnio nastalu situaciju: Vidljivo je da bijes polako potiskuje tugu.

 

Ranije u subotu austrijski vojnici privremeno su obustavili spasilačke operacije u Turskoj zbog sigurnosnih rizika.

- Postoji povećana agresija između frakcija u Turskoj, rekao je potporučnik austrijskih oružanih snaga u subotu dodavši da ima izvješća o pucnjavi.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u subotu da će vlada djelovati protiv ljudi koji pljačkaju i čine druge zločine u područjima pogođenima razornim potresima.

- Proglasili smo izvanredno stanje, rekao je Erdogan pri obilasku katastrofom pogođenih područja, javio je Reuters.

- To znači, od sada pa nadalje, ljude koji budu pljačkali ili otimali stići će čvrsta ruka države, poručio je turski predsjednik.

- U petak je bilo pljačke u regiji, rekao je Erdogan, no nije objasnio na kakve je otmice mislio.

 

Granični prijelaz otvoren je između Turske i Armenije prvi put u 35 godina, izvijestila je u subotu službena turska agencija Anadolija, a prenosi agencija AFP.

Pet kamiona pomoći namijenjene stradalima u potresu koji je pogodio Tursku i Siriju prešlo je u subotu granični prijelaz Alican u pokrajini Igdir, prenosi Anadolija.

Ranije u subotu turska Državna uprava za katastrofe i hitne slučajeve (AFAD) izvijestila je da je broj poginulih u Turskoj porastao na 20.665.

 

 

Stanje je mnogo složenije u Siriji s dosad 3.384 poginulih i gdje su prvi konvoji pomoći ušli tek u četvrtak jer riječ je o podijeljenoj zemlji nad kojom država nema cjelovitu vlast pa dijelove kontroliraju pobunjenici.

Spasilačke ekipe oštro kritiziraju nedostatak pomoći određenim područjima upozoravajući da je riječ o humanitarnoj krizi i stoga pomoć ne smije biti politički uvjetovana.

U Siriji u kojoj je rat izbio 2011. te su milijuni raseljeni unutar zemlje, a milijuni u susjednim državama, potres je, prema procjenama UN-a, ostavio bez krova nad glavom još oko 5,4 milijuna stanovnika.


Reci što misliš!