Crna Kronika

pula

Na internetskom oglasniku kupovali Porsche, prevareni za 120 tisuća eura

Na internetskom oglasniku kupovali Porsche, prevareni za 120 tisuća eura
Pixabay

Za 120 tisuća eura prevarena je pulska tvrtka čiji su vlasnici na internetskom oglasniku kupovali Porsche, no skupocjeni automobil nikad im nije isporučen, pa su shvatili da je oglas bio lažan i sve prijavili policiji.

Iz istarske policije u srijedu su objavili kako kriminalističkom istragom provjeravaju sve okolnosti koje im je prijavila pulska tvrtka, pozivajući građane na oprez pri internetskoj kupnji automobila kako ne bi postali žrtve prijevare.

Navode kako je ta tvrtka na jednom njemačkom internetskom oglasniku pronašla oglas poduzeća sa sjedištem u Francuskoj o prodaji Porschea.

Budući da se na pojedinim internetskim stranicama učestalo objavljuju oglasi, čiji je cilj prijevara kupaca, policija upozorava građane da budu oprezniji i ne nasjedaju na povoljne oglase o prodaji automobila.

Prenosi i savjete Europola iz kojega građane pozivaju da internetski kupuju od provjerljivih izvora, odnosno koriste marke i trgovine koji su im poznati ili koje su već koristili, kao i da provjeravaju kako su ocijenjeni prodavači od kojih kupuju.

Kada kupuju online, dodaju, neka ne šalju novac unaprijed te, ako je moguće, dogovore da prvo dobiju kupljenu robu, da ne šalju novac nikome koga ne poznaju, a posebno da nikome ne šalju broj bankovne kartice, kao niti PIN ili druge podatke.

Pažnju im skreću i na izbjegavanje online kupovine na stranicama koje ne koriste potpunu autentifikaciju, da nikada ne šalju podatke o kartici u nekriptiranoj elektroničkoj pošti te stalno provjeravaju trajna plaćanja, te da pri online kupovini koriste kreditne kartice čiji izdavatelj im može vratiti novce.


Reci što misliš!