Crna Kronika

Svijet:

Snažna oluja pogodila Kanadu

Snažna oluja pogodila Kanadu
AP

Snažna oluja Fiona popraćena uraganskim vjetrovima u subotu je pogodila istočnu Kanadu, gotovo tjedan dana nakon što je razorila dijelove Kariba.

Američki nacionalni centar za uragane (NHC) priopćio je da je središte ove oluje, posttropskog ciklona nazvanog Fiona, prošlo istočnom Novom Škotskom i sa sobom donijelo jake vjetrove i kišu.

Oluja je na putu prema sjeveru nešto oslabila. Oko 5 ujutro (09:00 GMT), oluja je došla na otprilike 255 kilometara sjeveroistočno od Halifaxa. Sa sobom je donijela vjetrove maksimalne brzine do 150 kilometara na sat, a prema sjeveru se kretala brzinom od oko 43 kilometra na sat, kazali su iz NHC-a.

Stručnjaci su predvidjeli da će Fiona uzrokovati jake vjetrove, olujna nevremena i obilne padaline. Iako je bilo predviđeno da će tijekom sljedećih nekoliko dana postupno slabiti, dodaju da je očekivano da će Fionu uraganski vjetrovi pratiti do subote poslijepodne.

Ranije nazivana uraganom, oluja je ranije ovog tjedna pogodila karipske otoke, pri čemu je poginulo najmanje osam ljudi, a struja je u doba jakih vrućina nestala za gotovo svih 3,3 milijuna stanovnika. Gotovo milijun ljudi bez struje je bilo pet dana.

Kako bi primio brifinge i podržao hitnu reakciju vlade, kanadski premijer Justin Trudeau odgodio je subotnji odlazak u Japan gdje je trebao prisustvovati sprovodu bivšeg premijera Shinza Abea, objavila je na Twitteru glasnogovonica Cecely Roy.

Upozorenje za uragan bilo je na snazi ​​za veći dio središnje Nove Škotske, Otok princa Edwarda i dijelove Newfoundlanda, što je područje na kojem živi više od 150,000 ljudi, objavio je NHC iz svog sjedišta u Miamiju.

Meteorolog Kanadskog centra za uragane Ian Hubbard u petak da je kazao će se posljedice Fione osjetiti na širokom području.

"Središte je jedna stvar, ali vremenske prilike povezane s olujom, poput kiše i jakih vjetrova, osjetit će se na mnogo širem području", kazao je.

"Brojna mjesta udaljena od središta oluje i dalje će biti ozbiljno pogođena ovom olujom", rekao je Hubbard za Reuters.

Istočnu obalu Nove Škotske u petak navečer pogodit će valovi visoki i do deset metara.

Kanadske vlasti poslale su hitna upozorenja Novoj Škotskoj i Otoku princa Edwarda, upozoravajući pri tom na ozbiljne poplave duž obale i iznimno opasne valove. Ljudima u obalnim područjima preporučena je evakuacija.

"Imali smo ih nekoliko ovakvih oluja prije, ali kažu da će ovo biti najveća od svih", rekao je Chris MacPhee, 53-godišnjak iz Sydneya u Novoj Škotskoj, koji se opskrbio namirnicama, baterijama i svijećama. Na pitanje o tome kako se osjeća odgovorio je "malo nervozno, pretpostavljam".

Ova oluja bi se mogla pokazati jačom od uragana Juan iz 2003. godine i uragana Dorian iz 2019. godine, kazao je na brifingu meteorolog Kanadskog centra za uragane Bob Robichaud.

Dva najveća avioprijevoznika u zemlji, Air Canada i WestJet Airlines, od petka navečer obustavili su regionalne letove.

Nakon Fione na Karibima slijedi tropska oluja Ian, za koju se očekuje da će u nedjelju navečer postati uragan. NHC je rekao da je za Kajmanske otoke na snazi ​​ pojačan nadzor u slučaju uragana.

Ianova projicirana putanja oluje na početku sljedećeg tjedna ide malo južno od Jamajke, preko zapadne Kube pa do Floride.

Guverner Floride Ron DeSantis u petak je proglasio izvanredno stanje i ususret oluji osigurao financijska sredstva i pripravne hitne službe.


Reci što misliš!