Crna Kronika

uspješna akcija

HGSS spasio dvoje ozlijeđenih stranih planinara iz kanjona Velike Paklenice

HGSS spasio dvoje ozlijeđenih stranih planinara iz kanjona Velike Paklenice
HGSS

Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) u petak su izvukli dvoje ozlijeđenih stranih planinara, nastradalih u odronu kamenja na planinarskoj stazi u kanjonu Velike Paklenice.

Jedan planinar zadobio je vanjski prijelom natkoljenice, dok su kod drugog unesrećenog utvrđene posjekotine i ogrebotine. Obojica su prebačena do hitne pomoći, objavio je HGSS.

Akcija spašavanja počela je nešto poslije podneva,  nakon dojave Centra 112 o nesreći s dvoje ozlijeđenih u kanjonu Velike Paklenice na planinarskoj stazi prema Anića kuku.

Prema mjestu nesreće poletio je helikopter iz Divulja, s petoricom članova HGSS-a koji su na planinarskoj stazi pronašli grupu od šetero stranih planinara koji su tražili pomoć nakon odrona kamenja.

Teško ozlijeđeni planinar pronađen je u ležećem položaju, u stanju šoka, s vanjskim prijelomom lijeve natkoljenice. Nosilima je izvučen do mjesta pogodnog za podizanje na helikopter koji ga je odvezao do liječnika hitne pomoći.

Kod drugog unesrećenog utvrđene su posjekotine i više ogrebotina. Nosilima je prenesen do bunkera u kanjonu Velike Paklenice, gdje je predan djelatnicima Hitne medicinske pomoći.

U akciji spašavanja sudjelovali su članovi HGSS-a iz stanica u Ogulinu, Bjelovaru, Zadru i Zagrebu, dva člana Nacionalnog parka Paklenica te jedan gorski spasilac iz Češke koji je bio u grupi s unesrećenima.


Reci što misliš!