Crna Kronika

rezultati akcije

Vozači u dobnoj skupini od 18 do 24 godine najčešće pod utjecajem alkohola

Vozači u dobnoj skupini od 18 do 24 godine najčešće pod utjecajem alkohola
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Pojačane aktivnosti usmjerene na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja nastavljene su i proteklog vikenda, izvijestilo je Ravnateljstvo policije RH

U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa, a posebna pažnja bila je usmjerena na:

- alkoholiziranost vozača,
- vožnju nedopuštenim brzinama kretanja,
- nekorištenje sigurnosnog pojasa,
- nepropisnu uporabu mobitela i
- prekršaje motociklista.

Policijski službenici svih policijskih uprava utvrdili su ukupno 3816 prekršaja od čega izdvajamo:

- 318 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, gdje je najveća koncentracija alkohola u količini od 3,71 g/kg izmjerena na području PU krapinsko - zagorske,
- 1234 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području PU zadarske 233 km/h,
- 560 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
- 234 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU splitsko - dalmatinske, 43 takva prekršaja. Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU zagrebačka s 213 takvih prekršaja. Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači na području PU istarske, 64 takvih prekršaja, a najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen je na području PU istarske, 43 takva prekršaja.

Analiza prometnih prekršaja

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili su vozači u dobnoj skupini od 18 do 24 godine (72 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija do 0,50 g/kg, koja je ujedno najčešće izmjerena koncentracija kod svih dobnih skupina tijekom provođenja pojačanih aktivnosti.

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečeno 13 osoba koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“, a koje su počinile 14 teških prekršaja:

- upravljanje dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom – 5,
- upravljanje bez položenog vozačkog ispita – 5,
- nedopuštena koncentracija alkohola – 3,
- odbijanje testiranja na alkohol – 1.

Iz tog razloga 3 vozača je zadržano u posebnim prostorijama do 12 sati, a protiv 10 vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

Prometne nesreće

Od 17. do 19.06.2022. godine na prometnicama Republike Hrvatske dogodile su se 102 prometne nesreće s nastradalim osobama od kojih 24 pripadaju kategoriji teških prometnih nesreća. U navedenim teškim prometnim nesrećama dvije osobe su smrtno stradale, 23 osoba je zadobilo teške tjelesne ozljede, a šest osoba je lakše ozlijeđeno. U svim nesrećama ukupno je ozlijeđena 121 osoba.


Reci što misliš!