Crna Kronika

#COVID-19

Najmlađi korona pacijent: U Srbiji beba stara sedam dana završila na respiratoru

Najmlađi korona pacijent: U Srbiji beba stara sedam dana završila na respiratoru

U Kliničkom centru u Kragujevcu, zbog komplikacijama uzrokovanim Covidom-19, na respirator je priključena i beba stara sedam dana

U Kliničkom centru u Nišu u Srbiji nalazi se četverogodišnji dječak koji se zarazio koronavirusom. Dječak ima urođenu bolest pluća i priključen je respirator, prenosi Blic.

Ravnatelj kliničkog centra Zoran Perišić kazao je da je stanje djeteta nepromijenjeno i da su, zbog problema s disanjem, dječaka morali priključiti na respirator.

"Dijete je na respiratoru, ima problema s disanjem. Ima urođene bolesti koje su dovele do toga, ima bolesti pluća, to ga je uvelo u problem da ne može spontano disati. Djeca inače slabo toleriraju maske za invazivnu ventilaciju, pa je bolja opcija da se muskulatura relaksira stavljanjem na respirator", rekao je Perišić.

Na respiratoru i beba stara sedam dana

Nažalost, četverogodišnji dječak iz okolice Niša nije jedino dijete koje je priključeno na respirator. Na odjelu neonatologije u Kliničkom centru u Kragujevcu, zbog komplikacijama uzrokovanim Covidom-19, na respirator je priključena i beba stara sedam dana.

Dragana Savić, liječnica iz Pedijatrijske bolnice, kazala je kako beba ima plućnu hipertenziju koja je životno ugrožava. Novorođenče je testirano pozitivno na Covid-19 trećeg dana, a bolest je na njega prenijela majka koja je bila pozitivna.

Načelnik Bolnice za pedijatriju "Dr. Olga Popović Dedijer" prim. dr Vojislav Lekić kazao je da je u drugim dijelovima svijeta bilo slučajeva beba oboljelih od Covida-19, no u ovom dijelu ovo je prvi registrirani slučaj.


Reci što misliš!