Crna Kronika

ne palite korov na otvorenom!

U zadnja 24 sata veliki broj požara u osam županija

U zadnja 24 sata veliki broj požara u osam županija
Dino Stanin/PIXSELL

Veliki broj požara u čak osam županija zabilježen je u posljednja 24 sata, a većinom se radi po požarima otvorenog prostora koje u Vatrogasnom operativnom središtu Hrvatske vatrogasne zajednice povezuju s nesmotrenim spaljivanjem biljnog otpada kod poljoprivrednih radova.

Hrvatska vatrogasna zajednica u srijedu je priopćila da je ugašen veliki požar koji je 15. ožujka izbio na otoku Braču. U gašenju je sudjelovalo 120 vatrogasaca s 36 vozila i dva protupožarna zrakoplova. Opožareno je 50 hektara niske trave i raslinja.

Na području Šibensko-kninske županije zabilježen je požar kod Kistanja u kojem je izgorjelo 100 hektara trave i niskog raslinja. Ugašen je požar koji je 15. ožujka izbio kod Naselja Kričke nedaleko Drniša i zahvatio 20 hektara niskog raslinja, a proširio se na minsko sumnjivo područje.

Vatrogasci Ličko-senjske županije intervenirali su u utorak na požarima na lokaciji Šojat Dol kod Senja, gdje je opožareno 16 hektara, te u zaseoku Krakari kod Brinja gdje je vatra zahvatila šest hektara.

Zapovjednik ličko-senjske Vatrogasne zajednice Hrvoje Ostović naveo je kako je od početka ožujka samo na području te županije zabilježeno 70 intervencija na požarima otvorenog prostora.

Uzrok toga vidi u intenziviranju radova na poljima uslijed lijepoga vremena, no dio građana ostavio je zapaljeni biljni otpad bez nadzora, što dovodi do požara. "Možemo očekivati u idućim danima povećanje broja ovakvih intervencija", upozorio je.

Po jedan požar otvorenog prostora zabilježen je na području Sisačko-moslavačka (Nova Subocka), Istarske (Lazarići kod Labina), Karlovačke (Ivanković Selo) te Požeško-slavonska županije. U ovim požarima je zahvaćena površina prosječno osam hektara trave i niskog raslinja.

I na području Grada Zagreba su zabilježene intervencije na požarima otvorenog prostora. U požaru kod Sveučilišne bolnice u Blatu izgorjele su bale sijena te 10 hektara niskog raslinja. Na području Blaguše kod Sesveta požar je zahvatio devet hektara.

U noći s utorka na srijedu požar je na području Kruga u Zagrebu zahvatio krovište kuće površine 150 metara četvornim, a brzom reakcijom vatrogasaca spriječeno je daljnje širenje požara. Na intervenciji je sudjelovao 21 vatrogasac sa sedam vatrogasnih vozila. Intervencija je završila rano ujutro.

Ne paliti biljni otpad na otvorenom prostoru

Vatrogasna zajednica još jednom apelira na građane da biljni otpad kompostiraju, a ukoliko se ipak odluče na spaljivanje, da o tome obavijeste nadležnu vatrogasnu postrojbu ili dobrovoljno vatrogasno društvo.

 "Vatru ne palite za vjetrovita vremena, za vrijeme sušnih razdoblja i u blizini miniranih i minsko-sumnjivih površina. Također, biljni otpad nemojte paliti u šumama, lovištima i parkovima. Ne spaljujte istovremeno velike količine raslinja, a osobe koje su koristile ložišta na otvorenome dužne su kontrolirati izgaranje i ne smiju napuštati mjesto dok se vatra u potpunosti ne ugasi", ističu u priopćenju.

Napominju da se izazivanje požara iz nehaja prekršajno kažnjava od dvije do 15 tisuća kuna.


Reci što misliš!