Crna Kronika

uhićeno 16 osoba!

Policija otkrila detalje velike akcije: državu oštetili za dva i pol milijuna kuna!

Policija otkrila detalje velike akcije: državu oštetili za dva i pol milijuna kuna!
Shutterstock

Zadarska policija danas je održala izvanrednu konferenciju za medije nakon velike akcije u kojoj je zbog utaje poreza u Zadru uhićeno 16 osoba.

Na meti zadarske policije u četvrtak su bili pripadnici organiziranog kriminala, a na konferenciji za medije o tome je javnost izvijestio voditelj Službe kriminalističke policije Bore Mršić i voditelj Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije Tomislav Škara.

Policija je rekla da je riječ o višemjesečnom kriminalističkom istraživanju nad 16 ljudi u dobi između 23 i 50 godina. Prijavljeno je i sedam trgovačkih trgovačkih društava sa zadarskog i zagrebačkog područja. Istražitelji su utvrdili da su osumnjičeni u razdoblju od 2015. godine do 2019. kroz 11 fiktivnih trgovačkih društava i jedne zadruge oštetili državni proračun za 2 i pol milijuna kuna.

Osumnjičeni su da su osnovali ukupno osam trgovačkih društava bez zaposlenika i poslovnog prostora, a zatim su zaprimali i plaćali neosnovane fakture za robu i tako podizali novac u gotovini, a bez plaćanja poreza.

Riječ je o tvrtkama sa zadarskog, vinkovačkog i zagrebačkog područja.

Na taj su način stekli imovinsku korist od 10 milijuna kuna. Jedan od osumnjičenih (43) je tako zaradio 5 milijun kuna, a s 47-godišnjakom zaradio i još 800.000 kuna. Petorica počinitelja starosti 33, 40, 46, 47 i 48 godina privedeni su pritvorskom nadzorniku u Zadru, a još dvojica, 43-godišnjak i 49-godišnjak su od ranije u zatvoru. Ostali se brane sa slobode. Jedan od osumnjičenika je i 23-godišnjak za kojeg je policija potvrdila da je ranije prijavljivanj za pokušaj silovanja, a kazali su da je većina osumnjičenika ranije prijavljivanja za druga kaznena djela.

U ovoj je akciji sudjelovalo više od 30 policijskih službenika iz zadarske, zagrebačke i PU vukovarsko-srijemske koji su pretražili domove, poslovne prostore i mobitele osumnjičenih.

Category: 1627 - 1627

Reci što misliš!