Crna Kronika

slijedi kaznena prijava

Zlostavljaču oduzeli pse, video je nastao prije dvije godine

Zlostavljaču oduzeli pse, video je nastao prije dvije godine
Thinkstock

Veterinarska inspekcija oduzela je pse Boži O. (62), bivšem članu Lovačkog društva Muć, koji je životinje okrutno zlostavljao, zbog čega je priveden i ispitan u solinskoj policijskoj postaji.

Muškarac je priveden nakon što se na društvenim mrežama pojavila snimka zlostavljanja pasa. U slučaj je uključena i zadarska policija jer je zlostavljanje pasa snimljeno u listopadu 2016. godine na području Golubića u Zadarskoj županiji.

To nam je potvrdio Elis Žodan, glasnogovornik PU zadarske.

"Kriminalistička obrada nad 62-godišnjakom vrši se zbog sumnje u kazneno djelo ubijanja ili mučenja životinja, i to u suradnji između PP-a Obrovac i PP-a Solin", rekao nam je Žodan. Iz splitske policije su nam potvrdili kako je osumnjičeni muškarac proveo noć u solinskoj postaji, gdje je dao izjavu inspektorima. Obrada još nije dovršena. Jučer ujutro je u mjesto Postinje Donje, gdje 62-godišnjak stanuje, stigla i veterinarska inspekcija. Dok je policija osiguravala kuću Bože O., on nije bio raspoložen za izjave. Rezultate inspekcijskog nadzora potvrdilo nam je Ministarstvo poljoprivrede.

"U tijeku je nadzor veterinarske inspekcije i za sada možemo reći kako su psi oduzeti te smješteni u odobreno sklonište jer nisu cijepljeni ni čipirani i zbog toga će biti podnesen optužni prijedlog prekršajnom sudu. Zbog snimke iz 2016. bit će podnesena kaznena prijava", odmah su nam odgovorili iz Ministarstva poljoprivrede.

Susjedi i poznanici Bože O. pokušavaju ga opravdati. Kažu kako je od mirovine od 2000 kuna najmanje pola trošio na pse i kako “životinje moraju znati tko je gazda”.

Međutim, gotovo svi se redom slažu da je zlostavljanje na snimci pretjerano, predugo traje i jednostavno je presurovo.

Ilija Veić, predsjednik Lovačkog društva Muć, jučer je sazvao Izvršni odbor društva i isključio Božu iz društva.

"Nisam mogao pogledati snimku do kraja koliko sam bio užasnut",  kaže Ilija Veić dodajući kako ovaj slučaj baca ljagu na sve lovce koji to ne zaslužuju, jer se zimi i ljeti brinu za divlje životinje, dok su njegovi psi dio obitelji. Identično razmišlja i Mladen Balić, predsjednik Lovačkog saveza Splitsko-dalmatinske županije.

Identično razmišlja Mladen Balić, predsjednik lovačkog saveza Splitsko-dalmatinske županije.

"Ovo je jedna pljuska svim nama, ne samo kao lovcima nego građanima, kako se odnosi prema životinjama. Obavijestili smo udrugu, a mi ćemo ga isključiti iz svih naših organizacija. Nadamo se da će se postupak provesti i sankcionirati, to nije ogledalo niti lovca niti građana, to je zvjerstvo. Čovjek može biti ljut, reagirati i na drugog čovjeka, ali toliko vremenski iskaljivati bijes na dva pasa, i to na koji način, to je katastrofa."
 


Reci što misliš!