Crna Kronika

priopćenje

HND najoštrije osudio fizički napad na zadarskog novinara Hrvoja Bajla

HND najoštrije osudio fizički napad na zadarskog novinara Hrvoja Bajla
Boris Kačan

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije je u ponedjeljak osudilo fizički napad na zadarskog novinara Hrvoja Bajla, u kojem su mu nanesene teške fizičke ozljede te je zatražio brzu i jasnu reakciju državnih vlasti

"Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije osuđuje brutalni fizički napad na novinara Hrvoja Bajla, vlasnika portala ZADAR News i dopisnika nacionalnih medija Index i Nacional, u kojem su mu nanesene teške fizičke ozljede. Novinara Bajla, koji godinama sustavno i dokumentirano propituje načine upravljanja Zadrom i spregu zadarskih političkih, poslovnih, sportskih i pravosudnih krugova, u nedjelju 24. srpnja u večernjim satima na parkiralištu u Zadru fizički je napao i teško ozlijedio bivši nogometaš NK Zadar, današnji poduzetnik, Jakov Surać", priopćio je HND.

"Prema Bajlovim riječima napadač ga je prije fizičkog nasrtaja izvrijeđao jer piše za „četnički Indeks“ i „usr… Nacional“, te zaprijetio da će mu, nastavi li pisati o njegovim prijateljima Zdravku Livakoviću, Božidaru Kalmeti i HDZ-u 'odrubiti glavu'. Potom ga je šakama udarao po glavi i tijelu, oborio na tlo i nastavio tući nogama zbog čega je Bajlo nakratko izgubio svijest. Na hitnom odjelu zadarske bolnice Bajlu su konstatirani prijelom desne ruke, te niz ozljeda na glavi i tijelu. Ozljede su kvalificirane kao teške tjelesne ozljede."

HND podsjeća da je novinar Hrvoje Bajlo nedavno na internetskom portalu Zadar News objavio popis imovine bivšeg državnog tajnika u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Zdravka Livakovića koju je USKOK blokirao u okviru sudskog procesa poznatog pod nazivom „Remorker“. Riječ je o procesu u kojem su bivši ministar Božidar Kalmeta, njegov državni tajnik Zdravko Livaković i još desetak osoba optuženi za izvlačenje više od 15 milijuna kuna iz državnih tvrtki.

"I u prethodnim godinama Hrvoje Bajlo je zbog svog beskompromisnog novinarskog rada u više navrata bio meta uvreda, prijetnji i zastrašivanja. Policija ranije slučajeve, unatoč njegovim prijavama, do danas nije razriješila", navodi HND koji traži odlučnu akciju policije i pravosuđa.

"Od najviših predstavnika političke vlasti u državi tražimo jasnu i nedvosmislenu osudu sve učestalijih prijetnji i nasrtaja na novinare. Šutnjom ili relativiziranjem tih napada poput onih kojima smo svjedočili u slučaju nedavnih prijetnji ministra branitelja Tome Medveda novinaru Indexa Vojislavu Mazzoccu najviše državne institucije otvoreno se svrstavaju na stranu napadača na temeljna novinarska prava i slobodu govora te potiču atmosferu straha i nasilja u društvu", stoji na kraju priopćenja HND-a koje je potpisao njegov potpredsjednik Denis Romac.


Reci što misliš!