Crna Kronika

osumnjičenik za izvlačenje milijuna iz Naute

Anđelko Žaknić pobjegao u Australiju, Interpol pokrenuo proceduru izručenja

Anđelko Žaknić pobjegao u Australiju, Interpol pokrenuo proceduru izručenja
Dino Stanin/PIXSELL

Optužen za izvlačenje milijuna iz Nauta Lamjane pobjegao u Australiju: Za Anđelka Žaknića Interpol predložio postupak izručenja

Nakon optužnog vijeća koje je to učinilo u travnju, u utorak je i istražni sudac Županijskog suda Zadar Marjan Bitanga donio rješenje o određivanju istražnog zatvora za odbjeglog Anđelka Žaknića (40), osumnjičenog da je zajedno s bivšim direktorima u prijašnjoj Nauta Lamjani d.d., Draženom Špinderkom (57) i Željkom Fainom (56) izvukao preko 1,3 milijuna kuna.

Žaknić  kao direktor splitske tvrtke za projektiranje i konzalting Texo d.o.o., a Špinderk i Fain kao direktori u Nauti, optuženi su da su kao odgovorne osobe zloporabili svoj položaj, te iz imovine ugljanskog remontnog brodogradilišta isplaćivali novčana sredstva na ime nepostojećih usluga i radova čime su pribavili nepripadajuću imovinsku korist, a škveru pričinili materijalnu štetu veću od milijun kuna.

Državno odvjetništvo je u ožujku ove godine nakon provedene istrage zatražilo određivanje istražnog zatvora za Žaknića, a sad se eto privodi kraju postupak i na drugom nadležnom sudskom tijelu za ovaj postupak.

Protiv Špinderka, Faina i Žaknića ŽDO je podiglo optužnicu u studenom 2015. godine, a optužnica za je potvrđena za prvu dvojicu. Za Žaknića je postupak razdvojen, vraćen je u istragu jer nije bio ispitan što je zakonska pretpostavka za podizanje optužnice. Od tada se traga za Žaknićem koji je prema podacima Interpola ušao na teritorij Australije 30. listopada 2016. godine s australskom putovnicom i tamo boravi kao državljanin Australije u kojoj je i rođen.

Sudac Bitanga u obrazloženju zaključuje kako je Žaknić svjestan obveze prema tijelima pravosudnog progona u RH napustio njen teritorij, a pozivi na njegovu raspoloživu adresu u Australiji se ne vraćaju, odnosno nema podataka o tome je li ih primio.

Zato se zaključuje da je teritorij RH napustio „s ciljem bijega pred tijelima kaznenog progona“. Interpol u međuvremenu nije dostavio njegovu adresu u Australiji, a uputio je na eventualni postupak izručenja Žaknića koji ima dvojno državljanstvo i australsko i hrvatsko.

Zbog toga je dostava rješenja o provođenju istražnog zatvora dostavljena Žakniću putem oglasne ploče Županijskog suda Zadar. Kad ovo rješenje postane pravomoćno može se, dakle, očekivati da se od Australije zatraži pokretanja postupka izručenja za Žaknića. A za Špinderka i Faina postupak pred Županijskim sudom čeka na zakazivanje rasprave.


Reci što misliš!