Crna Kronika

otišao dobri duh preka

Preminuo preški fotograf Senko Sorić

Preminuo preški fotograf Senko Sorić
Naši školji

Napustio nas je Senko Sorić! Dobri duh rodnog Preka, Poljane u kojoj je živio, cijelog otoka Ugljana, Zadra...

Umro je iznenada, tiho, kao što je i živio, u noći sa srijede na četvrtak, nakon kratke i teške bolesti u 74. godini, prenose Naši školji.

„Sve što nam život naplavi u dobru i zlu, materi kroz ruke, dušu i skute, prođe šuljajući se polako, polako, a zrcali joj se u naboranim obrazima i smežuranim rukama, u onom blagom i samozatajnom smiješku, skrušenoj molitvi, u prekrasnom i prkosnom stasu. To je naša žena otočanka!“ 

Tim se riječima Senko zahvalio „meštrovicama života“, ženama koje su tako snažno utjecale i oblikovale život jednog od najznačajnijih i najplodnijih preških umjetnika, neumornog i svestranog  Senka Sorića. Posveta je to u fotomonografiji „Umorne ruke“, jedno od svojih najvećih djela koje je ostavio.

Amaterskim radom u kulturi Senko Sorić bavio se od 1963., kada je u Preku osnovao Omladinsku pozornicu na kojoj kao redatelj i scenograf okuplja učenike i studente.

Četiri godine kasnije utemeljio je izvornu folklornu skupinu Kanica. Generacije plesača prve plesne i životne korake učinili su upravo u Kanici koja je, plešući „Priješko kolo“, gostovala diljem zemlje i inozemstva. 

Senko Sorić utemeljitelj je i prvi predsjednik Matice hrvatske u Preku, na izvornom govoru Preka pisao je crtice iz otočnog života, poeziju, prozu, kratke jednočinke.

Napisao je i prvu knjigu dijalektalne proze svoga kraja pod nazivom „Miz život“, za koju je 1999. nagrađen srebrnom poveljom Matice hrvatske.

Suosnivač je tradicionalnog ljetnog zavičajnog programa „Večer na Brižićevin dvuoru“, organizator je stručnih skupova, predavanja, izložaba, humanitarnih akcija, neumorni istraživač otočne baštine i tradicije, nositelj Spomenice Domovinskog rata. Fotografije nadahnute ljudima, morem i otočnim pejzažima samostalno je izlagao u Preku, Zadru, Zagrebu, Čakovcu, Pečuhu, a na skupnim izložbama diljem Zadarske županije. 

Bio je aktivan praktički do posljednjeg dana, surađivao s Udrugom žena Luzor, u KUD-u Preko, bio suradnik Naših školja, vodio ljetne foto-radionice kroz koje je prošlo više desetaka mladih…

Bio je neumoran, dobrohotan, srdačan, otvoren za svakoga i sve. Odlaskom Senka Sorića kulturni i društveni život Preka više neće biti isti. 

Posljednji ispraćaj Senka Sorića bit će u subotu, 25. studenoga u 14.30 sati na groblju u Sutomišćici.


Reci što misliš!