Crna Kronika

hrvatsko pravosuđe je smijurija

Obitelj Filipović sumnja da će ikad doznati ubojicu njihovih dviju kćeri

Ni nakon gotovo 11 godina nema pravde za roditelje sestara Višnje i Gordane Filipović koje su život izgubile u prometnoj nesreći na Grobniku.

Krivac koji je na njih doletio iz kontra smjera godinama nije pronađen.

Lani, 15. prosinca, točno na desetu obljetnicu tragedije policija je objavila kako ima osumnjičenika. Robert Žaja koji živi nedaleko mjesta nesreće priveden je pa nakon dva mjeseca pušten na slobodu.

Optužnica je podignuta, ali ne i potvrđena, a pod velikim je upitnikom zbog nedostatka dokaza. Jedno je sigurno - roditelji stradalih sestara na kraju su snaga i u medijima više neće istupati. Posljednji intervju dali su našoj reporterki Maji Brkljači koja slučaj prati čitavo desetljeće.

Kćeri Višnju s 22 i Gordanu s 18 izgubili su brutalno, u trenu. Krivac? Nepoznat punih deset godina. Sve do dolaska ministra Vlahe Orepića koji je oformio specijalan tim koji nakon šest mjeseci objavljuje senzaciju da je slučaj riješen.

"Borba je trajala, ali nemilosrdna borba tolike godine za sustav, da radi svoje. Konačno se pojavio tim ljudi koji je odradio to, nažalost, vidjet ćemo kako će to završit, po meni, po svemu kako sam pročitala iz medija neće dobro. Najvjerojatnije, općepoznato u našoj državi pravo i  pravda su najvjerojatnije dvije različite stvari", izjavila je Ljubica Filipović, majka stradalih sestara.

Čini se da se bivši ministar malo zaletio. Odmah je bilo čudno kako je njegov tim otkrio krivca, a nikome prije njega to nije uspjelo. Rober Žaja priveden je baš na desetu godišnjicu tragedije 15.12.2016., ali nakon dva mjeseca je pušten. 

Tek prije četiri dana tročlano sudsko vijeće razmatralo je osnovanost podignute optužnice protiv Žaje. Njegovi su odvjetnici iskazali sumnju u zakonitost pojedinih dokaza i zatražili njihovo izdvajanje o čemu vijeće mora donijeti odluku pa zakazati novu sjednicu.

Roditelji su na rubu. U medije, kažu, više neće.

"Mi više nemamo ni snage ni borbe za dalje, jer nama našu djecu to smo rekli bezbroj puta ne može vratit nitko i ništa. Pa ja ipak mislim da bi trebala savjest, ako ništa drugo, savjest tim ljudima proraditi", dodaje majka stradalih sestara.

Točnije jednom čovjeku, ukoliko je kriv. Njegovi odvjetnici pak kažu kako postoji ozbiljna sumnja u to da Žaja ima pravično suđenje jer postoji snažan medijski pritisak, a i sam postupak Orepićeva tima je tvrde, ishitreno vođen.

"Ja sam uvjeren ustvari da će Robert Žaja biti oslobođen! U kojoj fazi će sudovi procijeniti da ovo što ustvari tvrdim  to ne mogu za sada reći jer moje je mišljenje da ne postoji dovoljno dokaza da bi se potvrdila optužnica, ali ja sam branitelj", poručuje Goran Marjanović, odvjetnik Roberta Žaje.

Roditelji, kažu ne osjećaju mržnju prema krivcu tko god da on je. Nemaju snage za to, čuvaju jedno drugo. Tata je jedva preživio stres nakon Žajina privođenja. Imao je infarkt, četiri operacije, sepsu i 25 dana umjetne kome. Živ je zahvaljujući čudu i liječnicima riječke kardiokirurgije.

"Velika hvala i moj naklon do poda jer nemam riječi koje bih iskazala za sve ono što su očinili za mog supruga da mi ga vrate", poručila je Ljubica Filipović, prenose Vijesti.hr.

Jer samo njega ima nakon što su pokopali dvije kćeri, a ni nakon 11 godina ne znaju tko je za to kriv.


Reci što misliš!