Crna Kronika

napad u njemačkoj

Njemačke vlasti napad u Dortmundu tretiraju kao teroristički, uhićena jedna osoba

Njemačke vlasti napad u Dortmundu tretiraju kao teroristički, uhićena jedna osoba
Swen Pf?rtner/DPA/PIXSELL

Njemačka policija uhitila je jednu osoba s njemačke islamističke scene u sklopu istrage napada na autobus s igračima Borussije Dortmunda

Vlasti jučerašnji napad sada tretiraju kao teroristički. Mjere sigurnosti, uoči večerašnje četvrfinalne utakmice Lige prvaka Borussije i Monaca koja je jučer odgođena, podignute su na najvišu razinu.

"Može se prepostaviti da se radi o napadu s terorističkom pozadinom", rekla je na press konferenciji glasnogovornica saveznog tužiteljstva Frauke Koehler.
"Na mjestu nesreće su pronađena tri identična pisma koja imaju moguću povezanost s esktremnim islamizmom. Dvije osobe iz islamističke scene postale su fokus naše istrage. Pretresli smo njihove stanove, a jednu uhitili”, izvijestila je voditeljica istrage Frauke Koehler.

Pojedinosti o uhićenoj osobi nisu objavljene, a tužiteljstvo je navelo da su tri naprave koje su eksplodirale u trenutku kada je na putu prema stadionu prolazio autobus s igračima Borussije sadržavale dijelove metala. U tri pronađena pisma odgovornost za napad preuzela je islamistička skupina. Razlog, njemačko sudjelovanja u operacijama protiv tzv. Islamske države u Iraku i Siriji. Osim moguće islamističko-terorističke pozadine, policija istražuje i ekstremno lijeve političke motive. U pismu, objavljenom na antifašističkom portalu nedugo nakon napada, tvrdi se da je on osveta zbog preblagog odgovora kluba na napade neonacističkih i rasističkih huligana. Policija provjerava autentičnost svih pronađenih pisama. Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert kazao je da je kancelarka Angela Merkel bila užasnuta napadom. U njemu je ozlijeđen policajac, te Borussijin branič Marc Bartra koji je danas operiran zbog slomljene kosti u šaci i šrapnela u ramenu. Sigurnost uoči večerašnje utakmice Borussije i Monaca, te one Bayena i Reala, koja se igra u Muenchenu, podignuta je najvišu razinu.


Reci što misliš!