Crna Kronika

Prometni prekršaji

Na cestama više od 100.000 neosiguranih vozila!

Na cestama više od 100.000 neosiguranih vozila!
radiokaos.info

Prometna je policija prošle godine zabilježila 41.094 prekršaja zbog vožnje neregistriranih i tehnički nepregledanih vozila

Prometna je policija prošle godine zabilježila 41.094 prekršaja zbog vožnje neregistriranih i tehnički nepregledanih vozila, odnosno 1486 vozila više nego godinu ranije. Osim toga, u 11.930 slučajeva vozači su vozili tehnički neispravno vozilo, što je također prekršaj, ali i opasnost za vozača i druge sudionike u prometu.

Zanimljivo je da je prema podacima MUP-a, s 31. prosincem 2007. evidentirano 215.835 vozila kojima je istekla prometna dozvola, odnosno vozila kojima nije produžena registracija, niti su odjavljena! No, kako ističu u MUP-u, sva ta vozila ne sudjeluju u prometu, a neka od njih uništena su tijekom Domovinskog rata ili odvezena iz Hrvatske, ili su završila na nekom odlagalištu.

No, ako se broj tih vozila optimistično smanji i za 100.000, i dalje ostaje nevjerojatan podatak da se na hrvatskim prometnicama nalazi više od 100.000 neregistriranih vozila! Osim policiji, vozila bez registracije problem su i osiguravateljima, jer su ti automobili nerijetko i neosigurani.

Prema podacima Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO), u 2007. godini prijavljeno je 2180 šteta koje su prouzročili vozači neosiguranih vozila, što je 162 štete manje nego 2006. Iznos šteta također je manji. Prošle godine iz Garancijskog je fonda oštećenima isplaćeno oko 35 milijuna kuna, dok je godinu ranije isplaćeno 38 milijuna kuna.

Kako ističu u Hrvatskom uredu za osiguranje, podaci za 2007. godinu nisu knjigovodstveni podaci jer je izračun još uvijek u tijeku, te napominju da u obzir treba uzeti i činjenicu da štete isplaćene u 2007. godini nisu samo štete iz 2007., nego su neke štete prijavljene i ranijih godina.

Iako su u HUO-u zadovoljni manjim brojem štetnih događaja, smatraju da mjesta za poboljšanje ima te da bi broj vozača koji prometuju neosiguranim vozilima trebao biti znatno manji. Taj stav potkrepljuju podacima o broju šteta koje su prouzročili vozači neosiguranih vozila u inozemstvu.

Primjerice, u susjednoj Sloveniji, koja ima podjednak broj motornih vozila kao Hrvatska, 2005. godine bilo je prijavljeno 405 takvih šteta, odnosno pet puta manje nego u Hrvatskoj iste godine. U Austriji je prijavljeno 377, dok je u Njemačkoj 2005. prijavljeno samo 627 šteta na čak 50 milijuna vozila, objasnio je Hrvoje Pauković, direktor Hrvatskog ureda za osiguranje.

Iz iskustva prethodnih godina, u HUO-u ističu još jedan veliki problem. Takvim vozilima, naime, nerijetko upravljaju alkoholizirani vozači te osobe bez položenog vozačkog ispita, a mnogo vozača čak i nakon što ostanu bez registracijskih pločica!

Budući da podaci za 2007. godinu još nisu dovršeni, u HUO-u ističu da su od 2342 štete prijavljene u 2006., 44,8 posto skrivili vozači upravljajući motornim vozilima bez registracijskih pločica. Kod vozila koja su i imala registracijske pločice, od dana isteka registracije i osiguranja vozila prošlo je više od šest mjeseci, s tim da je u nekim slučajevima od dana isteka registracije prošlo i nekoliko godina!


Reci što misliš!