Crna Kronika

Presuda

Sud odbio Zubakovu tužbu

Sud odbio Zubakovu tužbu

Zubak će morati platiti troškove sudskog postupka od milijun kuna u roku od 15 dana

Na zagrebačkom Općinskom sudu odbijena je tužba trgovca oružjem Zvonka Zubaka protiv Republike Hrvatske. Zubak je od države tražio 200 mil. USD plus zatezne kamate od 1995. zbog, tvrdio je, neisplaćenog, a dostavljenog raketnog sustava S-300. Zubak će morati platiti troškove sudskog postupka od milijun kuna u roku od 15 dana.

Na Općinskome građanskom sudu u ponedjeljak je zaključena parnica koja je mogla, da ju je Zubak dobio, opustošiti državni proračun. Zastupnik države Jadranko Jug ustrajao je na tome da RH nije dužna platiti raketni sustav te je ispostavio račun Zubaku na ime sudskih troškova u iznosu od 2,350.000 kuna, koliko bi Zubak morao platiti ako izgubi spor.

Među brojnim razlozima koje je navodio Jadranko Jug o tome da RH nije dužna platiti sustav jest onaj da na predugovoru, odnosno ugovoru o budućem ugovoru, nije autentičan potpis tadašnjeg ministra obrane Gojka Šuška. Zubakovi odvjetnici pozivali su se pak na to da je vještak Željko Sabol 2002. grafološkim vještačenjem utvrdio autentičnost Šuškova potpisa.

Džava je tvrdila da je, prema iskazima svjedoka, opseg isporuke sustava varirao od 0 do 80 posto, a na to je Zubakov odvjetnik Havkić uzvratio da nijedan od svjedoka nije naveo da je isporučeno manje od 25 posto tog sustava.

Među brojnim dužnosnicima, bivši ministar obrane Jozo Radoš svjedočio je da je isporučeno 30 posto sustava. Bilo je ugovoreno, tvrde Zubakovi odvjetnici, da se nakon isporuke 25 posto sustava plati puna cijena. Država je isticala i nefunkcionalnost sustava, no Havkić je rekao da dijelovi koji su bili važni za funkcioniranje sustava nisu isporučeni jer je izostalo plaćanje kupljenog, a RH nikad nije uložila reklamaciju na kvalitetu isporučenih dijelova.

Zastupnik države isticao je i da je nastupila zastara, no Havkić tvrdi da je rok za zastaru eventualno mogao teći od 2001. kada je postalo jasno da prodaja sustava S-300 neće biti moguća nekoj trećoj zemlji, čime su propali svi pregovori o alternativnim oblicima plaćanja Zubaku, a tužba je podnesena 2002.

Država je isticala i da je postojao usmeni dogovor između Zubaka i RH prema kojem su isporučeni dijelovi sustava trebali biti vraćeni tužitelju, no Zubakovi odvjetnici poriču postojanje ugovora.


Reci što misliš!