Crna Kronika

Nesreća

U nesreći nagibnog vlaka kod Kaštela šest mrtvih i najmanje 20 ranjenih

U nesreći nagibnog vlaka kod Kaštela šest mrtvih i najmanje 20 ranjenih

Marina Kraljević Gudelj iz PU splitsko-dalmatinske potvrdila je za tportal da je u nesreći poginulo šest ljudi, te da ih je najmanje 20 ozlijeđeno. U vlaku je bio 91 putnik.

Pomozite ozlijeđenima

Splitska bolnica nema dovoljno krvi za sve ozlijeđene pa se apelira na građane da se jave u splitski KBC na Firulama, na Odjel za transfuziju. Nedostaje svih krvnih grupa, a krv će se primati sve do 20 sati.

'Vlak broj 521 na relaciji Zagreb - Split iskočio je iz tračnica između Labina Dalmatinskog i Kaštela Starog u 12.08 sati. Ima ozlijeđenih, a još ne možemo potvrditi ima li poginulih', rekla nam je ranije Vlatka Škorić iz odnosa s javnošću Hrvatskih željeznica.

Nenad Mrgan iz Sindikata strojovođa rekao je za 24 sata da se vlak spuštao prema Splitu i izletio nakon izlaska iz tunela, a brzina na tom dijelu pruge je oko 90 kilometara na sat. Prizor na mjestu nesreće, kako svjedoče ljudi na terenu, je stravičan, a cijela kompozicija se, srećom, uspjela zaustaviti na rubu provalije. Strojovođu su uspjeli izvući iz kabine s teškim ozljedama. Mrgan je dodao da je problem možda bio u infrastrukturi jer je moguće da se šina iskrivila zbog vrućina.

Zbog nesreće je prekinut promet na pruzi Knin - Split, a putnike će do daljnjega prevoziti autobusima, izvijestili su iz HŽ-a te dodali da su sve mjerodavne ekipe na terenu.

Josip Berket, gradonačelnik Kaštela, smatra da bi ovdje treba zabraniti promet, s obzirom na to da pruga ne odgovara tehnički ovakvim vlakovima jer je velika nizbrdica.

Večernji prenosi i riječi dvaju putnica koje su rano jutros krenule iz Zagreba. 'Ništa nismo primijetile, osim da se u jednom trenutku naglo povećala temperatura i nakon tog je vlak iskočio. Da se to dogodilo pedesetak metara dalje, upali bismo u provaliju', rekle su.

Autobus pun lakše ozlijeđenih i šokiranih putnika iz nagibnog vlaka, koji je danas iza podneva izletio iz tračnica kod Rudina kraj Kaštela, stigao je nešto iza 13,30 sati u splitski Klinički bolnički centar, gdje su sve liječničke službe u pripravnost zbog dojave da u nesreći ima poginulih i teško stradalih.

"Zaprimili smo 50-ak putnika koji su dovezeni autobusom, a riječ je o lakše ozlijeđenima", izjavio je Hini pomoćnik ravnatelja bolnice Juroslav Bagatin. Dodao je da među pristiglim putnicima ima i onih koji nisu tjelesno ozlijeđeni, ali su dovedeni zbog pretrpljenog šoka.

Bolnica je mobilizirala sve liječničke ekipe i sve je spremno za prihvat unesrećenih, kazao je Bagatin.

Na mjesto nesreće je upućeno više timova Hitne medicinske pomoći te Gorska služba spašavanja.

Od šefice Korporativnih komunikacija HŽ-a Vlatke Škorić doznajemo da je riječ o teško pristupačnom terenu.

Policija vrši očevid, a više informacija znat će se nakon obrade.


Reci što misliš!