Crna Kronika

Najmanje je 70 osoba poginulo

Indija: Maoisti dignuli vlak u zrak

Indija: Maoisti dignuli vlak u zrak

Strahuje se da bi žrtava moglo biti više jer spasilačke operacije moraju rezati vagone kako bi ih mogle otvoriti.

Najmanje je 70 osoba poginulo rano jutros u nesreći putničkog vlaka koji je zahvaćen eksplozijom izletio s tračnica u istočnoj Indiji i sudario se s teretnim vlakom iz suprotnog smjera, javlja hrt.hr .

Strahuje se da bi žrtava moglo biti više jer spasilačke operacije moraju rezati vagone kako bi ih mogle otvoriti. Oko 200 osoba je ozlijeđeno.


Putnički vlak krenuo je iz Calcutte u Zapadnom Bengalu i prolazio je 150 kilometara južno od toga grada, ruralnim područjem koje je uporište maoističkih pobunjenika. Policija je uvjerena da su maoisti odgovorni za nesreću.

Zbog eksplozije iskočilo je 13 vagona putničkog vlaka Gyaneshwari Express. Vagoni su pali na tračnice kojima se kretao teretni vlak i zaletio u neke od njih, rekao je Soumitra Majumdar, glasnogovornik željeznica.

Maoistički pobunjenici često napadaju policiju, vladine zgrade i infrastrukturu kao što su željezničke postaje. Posljednjih mjeseci pojačanim napadima odgovaraju na ofenzivu vladinih snaga koje žele uništiti njihove baze u džunglama.

Pokret djeluje desetljećima i proširio se na trećinu Indije te je sada aktivan u ruralnim dijelovima 28 indijskih država i nanosi golemu štetu gospodarstvu.


Reci što misliš!