Crna Kronika

Katastrofa

Poplave u Kini odnijele 700 života

Poplave u Kini odnijele 700 života

Ove se godine očekuje od šest do osam tajfuna, a dosad je već tri četvrtine kineskih provincija iskusilo poplave, dok je vodostaj 25 rijeka na rekordnim razinama

Preko tisuću ljudi poginulo je ili nestalo u poplavama koje su ove godine pogodile Kinu, a najgore oborine tek slijede. Radi se o najvećem broju mrtvih od 1998. godine, kad je poginulo preko 4000 ljudi.

Sezona tajfuna dolazi, a Liu Ning, ravnatelj državne agencije za zaštitu od poplava, rekao je na novinskoj konferenciji da se mora pojačati pripreme. "Budući da 60 do 80 posto godišnje količine oborina pada u lipnju, srpnju i kolovozu, moramo biti spremni na prevenciju i borbu s mogućim katastrofama", rekao je.

Tropska oluja Chanthu bi ovog vikenda trebala pogoditi otok Hainan i provinciju Guangdong na jugu zemlje. Ove se godine očekuje od šest do osam tajfuna, a dosad je već tri četvrtine kineskih provincija iskusilo poplave, dok je vodostaj 25 rijeka na rekordnim razinama.

Posebno je teško u područjima uz moćnu rijeku Yangtze, gdje su poplave nanijele veliku štetu gradovima, uzrokujući klizišta i potpuno izolirajući neke zajednice. Urušeno je 645.000 domova, a na brani Tri klanca ovog tjedna zabilježene su najviše razine vode ikad.

"Iako je vodostaj na gornjim dijelovima toka Yangtzea nadmašio onaj iz 1998. godine, situacija nije tako strašna jer je brana Tri klanca odigrala veliku ulogu u zaustavljanju poplave ove godine", rekao je Liu.

U poplavama je poginula najmanje 701 osoba, a 347 je nestalo. Uništeno je 930.000 hektara usjeva, a ukupna šteta se popela na 21 milijun dolara.


Reci što misliš!