Crna Kronika

Što to jedemo?

U hrenovke nam stavljaju aditive koji su u EU zabranjeni

U hrenovke nam stavljaju aditive koji su u EU zabranjeni

U jednim hrenovkama pronađen je aditiv koji se nalazi u većini naših hrenovki. Radi se o E-250 s crne liste dodataka hrani u EU koji izaziva poremećaj krvnog tlaka

Omiljeni brzi obrok kojim ste tko zna koliko puta zamijenili ručak, i to ne samo svoj nego i dječji. Osim što su jeftine, većina hrenovki stoji do 20 kuna za 150 grama, a ima i onih od 100 grama koje možete dobiti već za 5 kuna, prenosi dalje.com

Ukusne su pa ih svi rado jedu. No što se u mirisnim mesnim prutićima zapravo krije, malo tko zna. Sadržaj na omotu toliko je apstraktan da će ga laici, ako uopće obrate pozornost na njega, teško moći razumjeti, a malo tko ga uopće i pomišlja analizirati. Magistar Nenad Bratković iz nutricionističkog savjetovališta objašnjava kako su hrenovke zapravo odličan izvor proteina životinjskog porijekla, no problem je što nitko ne zna “tajnu” što se zapravo krije u mesu. 

– Jasno je da je riječ o određenoj količini mesa, ali i kože, hrskavice te vjerojatno još nečega. Sve to – dodaje ugledni nutricionist – nužno ne mora biti loše kao ni aditivi. No, dakako, važno je voditi računa o količini, ali i učestalosti jedenja takve hrane.

Analizom sastojaka koje je magistar Bratković napravio na jednim hrenovkama pronađen je i jedan od aditiva koji se inače nalazi u većini  naših hrenovki. Radi se o  E-250 s crne liste dodataka hrani u EU koji izaziva poremećaj krvnog tlaka.

A što znače svi oni napisi na poleđini hrenovki pročitajte ispod:

Začini - Bjelančevine pšenice, soje i mlijeka zapravo su gluten iz pšeničnog brašna, sojine bjelančevine te mliječne bjelančevine koje spadaju u skupinu alergena. Pod začinima se podrazumijevaju papar, paprika, piment, origano, celer, vegeta, češnjak

Natrijev citrat -  Među emulgatorima (aditivima) koji su opasni i zabranjeni u EU jer sadrže više od 2% nitrita te su stoga proglašeni kancerogenima i sastojak je hrenovki E-250. Riječ je o soli koja mesnoj masi produljuje rok trajanja i koja može biti pogubna za ljudsko zdravlje

Glukoza i voda - Hrenovke sadrže nipošto zanemarivu količinu grožđanog šećera pa nisu dijetalna hrana. Sastojak voda podrazumijeva običnu vodu koja je upotrijebljena pri miješanju proizvoda.

Pojačivač okusa Ovakvi su sastojci najčešće opisani kraticama – E 621 i antioksidansom E 300 koji čuvaju boju i štite od oksidacije pa će i dva dana nakon otvaranja izgledati privlačno, mirisati i biti ukusna 

Masno tkivo - Ako je riječ o hrenovkama od svinjetine, posrijedi je masna svinjska slanina bez kože, a može biti i s ostalih dijelova svinje. Obarene kobasice rade se od mesnog tijesta, masnih tkiva, usitnjenog mesa I., II. i III. kategorije te aditiva te do 30%

Mesna masa - Strojno otkošteno meso peradi čini 60 posto hrenovki, riječ je o čistom mesu bez kosti, a ono može biti pileće ili pureće, sitnije mljeveno i miješano od svih dijelova životinje, no nije specificirano o kojim je dijelovima tijela zaklanih životinja riječ

Pileće kožice . U pilećim hrenovkama ovaj sastojak podrazumijeva kožu skinutu s cijelog pileta. Sad vam je jasnije zašto su sva pileća prsa u trgovinama “gola”.

Regulator kiselosti - Riječ je o prehrambenim aditivima koji se dodaju u sve prehrambene proizvode (kobasice, sireve) radi povezivanja, homogenizacije i stabilnosti smjese pri izradi proizvoda


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.