Crna Kronika

Strojovođa više ne vozi, liječi se kod psihijatra

Strojovođa vlaka smrti ne sjeća se nesreće u Rudinama

Strojovođa vlaka smrti ne sjeća se nesreće u Rudinama

Joško Palinić, strojovođa vlaka smrti, nakon dvije odgode konačno se danas pojavio na splitskom Županijskom sudu na suđenju petorici optuženika za nesreću u Rudinama. Prilikom izlijetanja vlaka, dobio je udarac u glavu i ničega se više ne sjeća.

"Doživio sam strašan šok, i dan danas sam na bolovanju, liječim se kod psihijatra", kaže Palinić, koji je danas vrlo teško govorio, a imao je i velikih poteškoća sa razumijevanjem pitanja.

Sudac Damir Romac pročitao mu je iskaz koji je dao istražnom sucu početkom rujna 2009. godine, mjesec i pol dana nakon nesreće.

Palinić je kazao da su problemi s vlakom počeli nakon prolaska Labina Dalmatinskog, odnosno tunela iza kojeg treba spustiti brzinu zbog velikog nagiba pruge. "Vlak je počeo bježati. Upotrijebio sam sva tri kočnička sustava, zračni, hidrodinamični i elektromagnetski, no ništa nije pomoglo. Ispustio sam i pjesak, ni to nije imalo nikakvog učinka, vlak je i dalje ubrzavao", kazao je Palinić.

Nagibni vlak vozi, inače, već šest godina, a prije kobnog putovanja ka Splitu, detaljno je, kaže, pregledao kompoziciju. "Nije bilo naznaka da vlak ima nekakav kvar", ustvrdio je Palinić.

Pretpostavlja se da će ga obrana "izrešetati" pitanjima. Nastojat će, naime, uvjeriti sud da nije problem bio samo s retardantom, već da je nesreći kumovala i tehnička neispravnost nagibnog vlaka, koji je imao problema s nagibnom tehnikom.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.