Crna Kronika

Lupeži vrebaju

Oprez! Započinje 'sezona' provala u kuće

Oprez! Započinje 'sezona' provala u kuće

Nikada se nemojte hvaliti odlaskom na duže vrijeme, a pogotovo ne preko Facebooka

Ugrijalo je prilično, godišnji odmori samo što nisu, a u tom razdoblju - svi znamo - broj provala u kuće i stanove strelovito poraste. Policija je odlučila upozoriti građane, po tko zna koji put, kako se i sami mogu zaštititi, kako mogu spriječiti štetu.  U tu su svrhu izdali i letak koji će se do kraja godine dijeliti ljudima, a u kojemu jasno stoji što treba učiniti kada ste odsutni na duže vrijeme, ali se i naglašava kako su vam oprezni susjedi garancija za siguran dom, piše slobodnadalmacija.hr

Kako je novinarima kazao Paško Ugrina, voditelj Odsjeka za prevenciju Policijske uprave splitsko-dalmatinske, upravo su susjedi spriječili nedavno veliku pljačku.

- U blizini Omiša je kuća na osami, počinitelj se taman spremao ući u objekt kada ga je iz daljine ugledala susjeda vlasnika objekta. Žena je znala da u to vrijeme posve sigurno nikog nema kod susjeda joj, pa je nazvala nas. Stigli smo na vrijeme, uhitili počinitelja i obitelji vratili ukradene stvari - prepričao je Ugrina.

Preporučio je građanima da umjesto cilindrične brave, koja “viri” izvan ravnine vanjske plohe vrata - ugrade dvije koje će biti u razini, pa ih je teže izbiti. Na vrata bi također trebalo postaviti i sigurnosni lančić, ali i širokokutnu “špijunku”. Vrata, ali i prozore, noću obvezno zaključavajte, ali i tijekom dana, kada ste u stanu, jer događalo se da ljudi budu opljačkani, a nalaze se samo dvije prostorije dalje od drskog lopova, nesvjesni da im je dom u tom trenutku poprište zločina. Vrijedne predmete ne bi trebalo držati u neposrednoj blizini vrata i prozora, tako su dugoprstićima na dohvat ruke. - Održavajte dobre odnose sa susjedima, oni vam mogu biti od velike pomoći kada niste tu - naglasio je Ugrina.

Samo u prva četiri mjeseca ove godine na području Prve policijske postaje opljačkano je 19 domova, na području Druge postaje čak 42. Prije dvije godine “pala” su 152 stana, a 2010. godine lopovi su opelješili 189 stanova. Statistika je impozantna. Kako je to kada ti kriminalci “počiste” dom, prepričala nam je naša sugrađanka (podaci poznati redakciji):

- Osjećala sam se kao silovana i ne pretjerujem. Na stranu to što su mi ukrali obiteljsku zlatninu, vrijedne uspomene, na stranu to što su mi odnijeli videokameru, sam osjećaj da je netko prebirao po mojim stvarima, po mojem rublju i posteljini, užasan je, grozan, degradirajući - prisjeća se naša sugovornica kroz suze i nakon godinu dana od događaja. Oni ogrezli u kriminalu jako dobro znaju na kojim mjestima najčešće skrivate svoje vrijednosti i novac. Stoga, ako ste “zalihu” za crne dane skrili pod jastuk, među rublje, na kuhinjske police - nije na sigurnom! Isto tako, ne budite naivni ostavljajući ključ ispod otirača, ili u teglice s cvijećem.

I nikada, baš nikada nemojte se hvaliti odlaskom na duže vrijeme, a pogotovo ne preko Facebooka. - Sve je više onih koji preko društvenih mreža “obavještavaju” potencijalne provalnike i kradljivce na svoje buduće korake, na svoje planove, to nije niti malo pametno - kazao je Paško Ugrina.

Broj provala u kojima su lopovi na vrijeme obaviješteni gdje im je slobodno “radno mjesto” u Splitsko-dalmatinskoj županiji nije uočen, ali u Zagrebu je taj problem policiji već dobro poznat.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.