Crna Kronika

Nemaju dovoljno dokaza za optužnicu

Tužiteljstvo odustalo od progona Damira Polančeca

Tužiteljstvo odustalo od progona Damira Polančeca

Istraga protiv bivšeg potpredsjednika Vlade pokrenuta je sredinom lipnja i on je bio treća osoba na istražnom nalogu USKOK-a

USKOK je odustao od daljnjeg kaznenog progona protiv Damira Polančeca, bivšeg potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva! Tako je otpao jedan od tri postupka koja se vode protiv bivšeg potpredsjednika Vlade, prenosi slobodnadalmacija.hr

Tužiteljstvo po zakonu mora s jednakom pažnjom cijeniti i dokaze koji idu u prilog okrivljenom i ukoliko tih dokaza nema odustati od progona. Očito su procijenili kako protiv Polančeca nemaju izgleda na sudu. Zato je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić dao zeleno svjetlo svojoj zamjenici koja je vodila slučaj i shvatila da nema dovoljno dokaza za optužnicu. Argumenti Damira Polančeca i njegova branitelja, odvjetnika Ante Nobila, očito su bili uvjerljivi. Oni su tvrdili da Polančec, kao glavni pregovarač države u prodaji Ine MOL-u, nije zlouporabio položaj niti pomagao Ivi Sanaderu kojeg se tereti da je primio 10 milijuna eura mita.

Istraga protiv bivšeg potpredsjednika Vlade pokrenuta je sredinom lipnja i on je bio treća osoba na istražnom nalogu USKOK-a. Tužiteljstvo će u sljedećih nekoliko dana podignuti optužnicu za prodaju Ine protiv Ive Sanadera, ali bez Polančeca. Rješenje o obustavi istrage Polančec i Nobilo primili su u utorak, 13. rujna. Polančec je zbog toga bio zadovoljan, doznali smo. Jučer je, vraćajući se s Krka potvrdio da je informacija točna.

"Zadovoljan sam i ovo mi daje dodatnu snagu i energiju, a vidjet ćete da će se i u ostalim slučajevima pokazati moja vjerodostojnost i istina o svemu onome o čemu sam dosad govorio. Kad sam primio nalog za istragu zatražio sam termin za ispitivanje u USKOK-u gdje sam dao iskaz u dva navrata. Predočio sam i svu raspoloživu dokumentaciju i očito se kroz provjere ustanovilo da je sve ono što sam govorio bilo vjerodostojno", rekao je Damir Polančec.

Znači li to da je USKOK ispitivao i članove Vlade i HDZ-a koje ste upoznavali s tijekom pregovora oko privatizacije i predočavali im prezentacije o Ini, upitali smo ga. Ne znam što je sve USKOK u tom slučaju radio, ali i da znam ne smijem vam to reći jer je istraga tajna, odgovorio je Damir Polančec.

 SD/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.