Crna Kronika

Alipinističke nesreće

U dva dana, dvije akcije spašavanja za HGSS Zadar

U dva dana, dvije akcije spašavanja za HGSS Zadar

Pripadnici GSS-a i ovaj su vikend imali puno posla. I jučer su imali intervenciju, također u NP Paklenica

Danas se, u stijeni Anića Kuka na Velebitu, dogodila teška alpinistička nesreća u kojoj je ozbiljno ozlijeđen slovenski alpinist S.J. (23g).

Dok se penjao Mosoraškim smjerom u 400 metara visokoj litici Anića Kuka, na jednoj polici u stijeni na njega se obrušio veliki kamen. U nesreći je zadobio teške ozljede glave. Hrvatska gorska služba spašavanja dobila je dojavu o nesreći u 11:30 sati te je odmah uputila dežurnu ekipu HGSS Zadar kojoj se pridružilo i nekoliko pripadnika okolnih stanica HGSS-a.

Istovremeno je i helikopterska posada HRZ-a i letača spašavatelja stavljena u pripravnost. Do ozlijeđenog alpinista se uspješno pristupilo, pružena mu je prva pomoć, te je nosiljkom transportiran do podnožja stijene (Anića luka).

Obzirom na ozbiljnost povrede (ozljeda glave i sumnja na ozljedu kralježnice) pozvan je helikopter koji je teškim manevrom uspio sletiti u uski kanjon V. Paklenice. Unesrećeni alpinist je transportiran u Split i predan liječničkom osoblju KBC Firule. U akciji spašavanja je ukupno sudjelovalo 15 pripadnika HGSS-a.

Pripadnici GSS-a i ovaj su vikend imali puno posla. I jučer su imali intervenciju, također u NP Paklenica. U nedjelju su oko 17 sati spasili Nijemicu (39) koja je pala tijekom penjanja i ozlijedila skočni zglob. Spasioci GSS-a iz Zadra i Šibenika brzo su stigli do Nijemice i prenijeli ju do podnožja Paklenice te ju prevezli do automobila.

Bilo je i nekoliko potraga za nestalim osobama, od čega je jedna još uvijek u tijeku.

HGSS Zadar/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.