Crna Kronika

Šteta od 15 milijuna kuna

Otac i sin zakinuli državu i kupce za 15 milijuna kuna

Otac i sin zakinuli državu i kupce za 15 milijuna kuna

Novac se uzimao “na ruke” i prodaja se nije knjižila kroz poslovne knjige

Sutkinja Županijskog suda u Splitu Ivona Rupić dobila je nimalo lagan zadatak - riješiti slučaj gospodarskog kriminala koji se odvijao prije 14 godina, a u kojemu se u pet točaka optužnice za stjecanje znatne imovinske koristi iskorištavanjem i zloporabom položaja i ovlasti terete Miro Milić (41), njegov otac Ivan Milić (71) te Joško Jelavić (56), piše slobodnadalmacija.hr

Optužnica podignuta prije četiri godine tereti Ivana, kao vlasnika i direktora tvrtke “Oprema” d.o.o., njegova sina Mira kao direktora iste tvrtke te Jelavića kao direktora tvrtke “Dall Italia import export S.r.l.” za ukupno nanesenu štetu od 15 milijuna kuna što na račun državnog proračuna, što na račun kupaca.

Kako bi se postupak doveo kraju, trebat će saslušati oko dvije stotine svjedoka. Tako se u prvoj točki optužnice Milići (otac i sin) te Jelavić terete da su od 15. listopada 1998. do 6. kolovoza 1999. godine zakinuli državni proračun za neplaćene carine i PDV oko milijun i 300 tisuća kuna, a da su tvrtku “Oprema” oštetili za tri milijuna i 300 tisuća kuna. Jelavić je, u tom dijelu optužnice, prema dogovoru s Milićima prilikom izvoza namještaja iz Italije tvrtki “Oprema” sačinio 123 računa u kojima je stvarnu vrijednost isporučene robe od milijardu i 700 milijuna lira umanjio i prikazao samo 859 milijuna lira.

Te je račune preko špeditera dostavio Carinarnici Split radi manjeg obračuna carine i PDV-a, a otac i sin su tako umanjene račune proknjižili u poslovnim knjigama “Opreme”. Tako su državu oštetili za milijun i 300 tisuća kuna, a nakon prodaje uvezenog namještaja, iznos razlike prikazane i neprikazanae vrijednosti od tri milijuna i 300 tisuća kuna zadržali su za sebe. Otac i sin se, po drugoj točki optužnice, terete da su od 5. veljače 1997. do 28. listopada 1999. prodajom “za sebe i svoju korist dijela od dvije tisuće četvornih metara poslovnog prostora ‘Opreme’ u sklopu PC-a ‘Koteks’, dio površine adaptacijom podijelili u 37 manjih poslovnih prostora”.

Odlučili su ih prodati iako je sudskim rješenjem bila određena zabrana raspolaganja radi osiguranja potraživanja kredita od 900 tisuća DEM odobrenog “Opremi”. Prostore su prodali za ukupno osam i pol milijuna kuna, a osim tri prostora, ostale nisu proknjižili, zbog čega nije obračunat porez od milijun i 815 tisuća kuna.

Milići su, nakon podmirenja dijela kredita i plaćanja adaptacije, prema optužnici, sebi prisvojili najmanje 4 milijuna kuna. Nadalje su otac i sin tijekom 2000. godine uvezli iz Italije namještaj te veći dio u vrijednosti oko 4 milijuna kuna prodali, a da to nisu proknjižili, niti su na to platili carinu i porez. Mlađi se Milić još tereti i da je od veljače do prosinca 2000. godine, kao vlasnik i direktor tvrtke “Pijedestal” koja je namještaj izlagala u salonu “Opreme” u PC-u “Koteks”, od velikog broja kupaca uzeo predujam ili punu cijenu za određene komade namještaja, a robu im nije isporučio.

Novac je uzimao “na ruke” i prodaju nije knjižio kroz poslovne knjige “Pijedestala”, pa je tako zadržao za sebe najmanje milijun i 751 tisuću kuna, a kako na to nije platio PDV, državu je zakinuo za 315 tisuća kuna. I naposljetku, mlađi se Milić tereti i za prijevaru poduzeća “Hexa-Tel” od kojega je naručio, a nije platio električne ugradbene elemente za kuhinju.

 SD/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.