Crna Kronika

Slučaj A. Bilić

Paravinja vraćen u Hrvatsku

Paravinja vraćen u Hrvatsku

Dragan Paravinja danas je oko 11 sati vraćen u šibenski zatvor kako bi mu se sudilo za teško ubojstvo Antonije Bilić i dva pokušaja silovanja.

Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa je još 27. prosinca prošle godine dobilo rješenje ministra pravde BiH koji je šest dana ranije dozvolio Paravinjino izručenje Hrvatskoj te odbio zahtjev Srbije da ga se tamo preveze na izdržavanje četiri i pol godine zatvora zbog silovanja.

U BiH zbog silovanja osuđen na dvije godine i 10 mjeseci zatvora

Paravinja je u prosincu iz Hrvatske bio prevezen u BiH zbog ročišta u slučaju silovanja djevojke na području planine Jahorine kod Sarajeva 2002. godine. Sud je odbacio njegove žalbe te je potvrdio prvostupanjsku presudu od dvije godine i 10 mjeseci zatvora. Pred sudom u Sarajevu je kazao da su ranije osude u Srbiji bile iskonstruirane te da je zbog toga u Sloveniji pokrenuo postupak za dobivanje azila.

U međuvremenu su policija i HGSS nastavili potragu za Antonijom Bilić na području između jezera Muškovci do Berberovog kuka, a pregledavali su otoke i manje pritoke rijeke Zrmanje. Nisu pronašli ništa što bi se moglo dovesti u vezu s nestankom Antonije Bilić. Uz ubojstvo i silovanje Antonije Bilić, Paravinja je u Hrvatskoj optužen i za silovanje 25-godišnje djevojke iz Omiša.

Antonija Bilić je posljednji puta viđena 7. lipnja prošle godine

Podsjetimo, 17-godišnja Antonija Bilić iz sela Krička kod Drniša je posljednji puta viđena 7. lipnja prošle godine kada je stopirala na Čikolskom mostu. Svjedoci su potvrdili da je ušla u šleper, nakon čega joj se gubi svaki trag. Za pokušaj njezinog silovanja i ubojstvo je optužen Dragan Paravinja, iako njezino tijelo nikada nije pronađeno.

Paravinja je uhićen 26. lipnja 2011. godine u selu kod Srpca u BiH te je, prvi puta, izručen Hrvatskoj 22. srpnja prošle godine. U prvom razgovoru s BiH istražiteljima je priznao da je ubio Antoniju Bilić i potom je bacio sa jednog od mostova na rijeci Krki. Po dolasku u Hrvatsku je negirao svoje navode iz BiH te tvrdi kako toga dana uopće nije vozio na dionici gdje je mlada djevojka stopirala. Tvrdi i da su podmetnuti dokazi pronađeni u njegovom kamionu.

Optužnica protiv njega u Hrvatskoj je podignuta 21. studenog prošle godine.

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.