Crna Kronika

Oslo

Danas presuda norveškom krvniku Breiviku

Danas presuda norveškom krvniku Breiviku

13 mjeseci nakon krvavog masakra u kojem je hladnokrvno ubio 77 ljudi, norveškom krvniku, Andersu Behringu Breiviku, danas će biti izrečena presuda.

Sud u Oslu donijet će odluku je li 33-godišnji masovni ubojica bio uračunljiv, o čemu ovisi hoće li ostatak života provesti u zatvoru ili psihijatrijskoj ustanovi.

Breivik je tijekom suđenja izjavio kako bi logična kazna za zločine koje je nazvao nužnima za obranu domovine pred useljeničkom prijetnjom, bila smrtna kazna ili pak oslobađajuća presuda. Maksimalnu zatvorsku kaznu od 21 godine nazvao je smiješnom. No, ako ga sud proglasi ubrojivim, ta se kazna može produljivati sve dok će ga se smatrati opasnim. Ako ga ipak proglase neubrojivim, vjerojatno će do kraja života, provesti u zatvorenoj psihijatrijskoj ustanovi. Norveški krvnik je podsjetimo, 22. srpnja prošle godine ispred sjedišta Vlade u centru Osla aktivirao auto-bombu, prilikom čega je poginulo osmero ljudi. Potom je na otoku Utoya u kampu mladih laburista, nasumičnim pucanjem ubio 69 osoba. Za stravične zločine nije se pokajao.

"Ne poričem djela, ali ne priznajem kaznenu odgovornost jer tvrdim da sam se samo branio", rekao je tijekom suđenja Breivik.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.