Crna Kronika

Šestorica osumnjičenih za aktiviranje eksplozivne naprave

Vodički bombaši 'igrali se' eksplozivom iz obijesti

Vodički bombaši 'igrali se' eksplozivom iz obijesti

Eksploziv je nabavio otac jednog od mladića koji su aktivirali eksploziv, potvrdila je policija iz koje su progovorili o motivu - radi se o obijesti

Šestorica osumnjičenih za aktiviranje eksplozivne naprave na glavnom zagrebačkom trgu ove srijede suludi su čin planirali čak mjesec dana. Eksploziv je nabavio otac jednog od mladića koji su aktivirali eksploziv, potvrdila je policija iz koje su progovorili o motivu - radi se o obijesti.

Policija je riješila i slučaj treće eksplozije koje su u razmaku od samo dva tjedna potresle Zagreb. Veliku ulogu odigrale su nadzorne kamere, potvrdio je načelnik PU zagrebačke Goran Burušić.

"Moram reći da smo već u srijedu navečer imali dovoljno indicija koje su nam sa stopostotnom sigurnošću govorile o osobama koje su sudjelovale u ovom događaju", istaknuo je Burušić.

Petorica osumnjičenih u dobi od 27 do 31 godine, iz uglednih obitelji s područja Vodica napad su pomno isplanirala. Jedan je i član HDZ-a, stranke iz koje osuđuju ovaj čin.

Grupa je na ideju došla u prosincu prošle godine, a tri komada vojnog eksploziva nabavio im je 58-godišnji muškarac, otac drugoosumnjičenog.

"A koji ih je obučio kako rukovati i postaviti eksplozivnu napravu. Po nabavljanju svih potrebnih dijelova za eksplozivnu napravu, petoosumnjičeni je sve predao prvoosumnjičenom koji je taj eksploziv držao u svom stanu u Zagrebu", naglasio je načelnik Sektora krim policije PUZ-a Danijel Žugel.

Iza suludog čina krije se obijest, rekao je načelnik Burušić.

"Motiv je obijest. Suluda ideja pojedinca ili pojedinaca ili te grupe koji naravno od lagodnog život ne znaju što bi sa sobom pa idu ovako nešto raditi", pojasnio je Burušić.

Osumnjičenima, među kojima je i otac koji je nabavio eksploziv, prijeti kazna zatvora do 5 godina. Psihijatra Vladu Jukića ne čudi što su osumnjičeni uglavnom pripadnici tzv. zlatne mladeži. Premda ne treba generalizirati, njih, kaže, često krasi prepotentnost te iskrivljena slika vrijednosti.

"Svakako da su se ti ljudi borili svaki dan za koru kruha i da su morali teško raditi i tražiti posao i da nisu znali kako će sutra platiti stanarinu ili komunalije, vjerojatno ne bi tako nešto učinili", pojašnjava Jukić.

Slično razmišlja i stručnjak za terorizam Mirko Bilandžić. Puno se posljednja dva tjedna pisalo o terorizmu a zapravo je riječ o posljedicama duboke moralne i političke krize u postratnom društvu.

"A to znači da imamo pojedince koji su sposobni, spremni i imaju znanja za uporabu eksploziva. Imamo informaciju da se događaju takozvani počeci institucionalizacije nasilja gdje je nasilje način skretanja pažnje na sebe, način rješavanja frustracija, način ostvarenja težnji i tako dalje", naglasio je Bilandžić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.