Crna Kronika

Oduzete pokretnine i nekretnine

Državni ured čuva 950 nezakonito stečenih umjetničkih slika i 4,7 milijuna kuna u kešu

Državni ured čuva 950 nezakonito stečenih umjetničkih slika i 4,7 milijuna kuna u kešu

Tijekom prošle godine pojedincima je zbog sumnje da su imovinu ostvarili kaznenim djelom privremeno oduzeto oko 400 slika i oko 100 komada arheološkog materijala.

U ovom je trenutku u raznim muzejskim depoima oko 950 privremeno oduzetih slika, čije se pohranjivanje i čuvanje plaća iz državnog proračuna, stoji u Planu upravljanja državnom imovinom za 2014. koji je sastavljen u Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) i uskoro bi se trebao naći na Vladi. Slike i arheološki materijal oduzeti u 2013. u najvećoj su mjeri bili u fundusu Nadana Vidoševića i Hrvatske godpodarske komore. Uz te pokretnine, odlukom suda od 2011. godine do danas privremeno je oduzeto 4,7 milijuna kuna gotovine.

Kako piše Jutarnji list, taj novac je pohranjen na poseban račun do završetka kaznenog postupka. Tek se u slučaju pravomoćne osuđujuće presude oduzeti novac uplaćuje u državni proračun.

Oduzete pokretnine i nekretnine za koje se sumnja da su ostvarene kaznenim djelom u posjedu su DUUDI-ja. U izvješću se posebno naglašava problematika financiranja čuvanja privremeno oduzetih pokretnina. Prošle godine Agencija za upravljanje državnom imovinom na tu je stavku potrošila 230 tisuća kuna. Ni to nije dosta, pa se u planu navodi kako je potrebno osigurati dodatnih 150 tisuća kuna.

Prodali jedan auto

Do sada je privremeno oduzeto i 7 automobila, 3 motocikla, dva plovila, oko 500 stanova, kuća, garaža, šuma i oranica. Količina sprivremeno oduzetih dionica i vrijednosnih papira u ovom se dokumentu ne navodi. Prema navodima u izvješću, do sada je odlukama Upravnog vijeća Agencije za upravljanje državnom imovinom u 2012. i 2013. samo sedam nekretnina preneseno na korištenje Ministarstvu socijalne politike, Domu za psihički bolesne odrasle osobe, a jedan je automobil darovan Centru za rehabilitaciju Zagreb. U tom radoblju prodan je samo jedan automobil za 60-ak tisuća kuna, a vrijednost dva trajno oduzeta vozila i zlatnih predmeta još se procjenjuje.

Carina im htjela prebaciti zaplijenjeno voće i povrće

Kako doznajemo, i Uprava Carine je namjeravala robu koju njeni djelatnici na granici privremeno oduzmu predati na čuvanje DUUDI-ju, zbog čega je izbio veliki sukob između te dvije institucije. Naime, Uprava Carine na taj se način željela riješiti sve lako pokvarljive robe koja se zaplijeni na granicama, a koja se broji u tonama. U DUUDI-ju su se tome žestoko usprotivili jer nemaju ni prostora niti sredstava za skladištenje tona i tona voća, povrća i drugih namirnica, piše Jutarnji.

JL/SD


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.