Crna Kronika

Slovenija: Potvrđene visoke zatvorske kazne za Bavčara i Šrota

Slovenija: Potvrđene visoke zatvorske kazne za Bavčara i Šrota

Viši sud u Ljubljani potvrdio je prvostupanjske kazne za nekadašnjeg direktora Istrabenza Igora Bavčara i bivšeg dugogodišnjeg predsjednika uprave Pivovarne Laško (PL) Boška Šrota

Okružni sud u Ljubljani lani je Šrota proglasilo krivim za kazneno djelo zloporabe položaja u obavljanju gospodarske djelatnosti, a Bavčara za poticanje na zloporabu položaja i za pranje novca. Bavčaru je naloženo vraćanje 21 milijun eura stečenih u kaznenom djelu do kojega je došlo 2007. godine.

Tada se dogodila preprodaja 7,3 posto dionica tvrtke Istrabenz, koju je vodio Bavčar, i pranje novca u nizu operacija kojima su dionice preprodavane u lancu od jedne do druge tvrtke, pri čemu je nastala gospodarska šteta za poduzeća koja su vodili Bavčar i Šrot.

Šrot je nekoć bio najutjecajniji slovenski menadžer, a preko privatne tvrtke pokušao je menadžerski preuzeti i Pivovarnu Laško (PL), koja je nakon toga upala u financijske teškoće, a slično se dogodilo i s Bavčarovim Istrabenzom.

Bavčar je bivši istaknuti političar koji je u vrijeme osamostaljenja Slovenije bio ministar unutarnjih poslova, potom i ministar za europske poslove te potpredsjednik Liberalno-demokratske starnke u vrijeme kad ju je vodio pokojni Janez Drnovšek.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.