Crna Kronika

Fergusson: Odvjetnik obitelji Brown upozorio na "nepravednu odluku"

Fergusson: Odvjetnik obitelji Brown upozorio na

Odvjetnik obitelji Michaela Browna, mladog crnca ubijenog u kolovozu u Fergussonu, upozorio je u utorak na nepravednu odluku velike porote da neće sudski goniti bijelog policajca koji je pucao.

"Uvjerili smo se do koje je mjere ta odluka nepravedna. Otvoreno i snažno prosvjedujemo u ime Micahela Browna", rekao je Benjamin Crump na konferenciji za novinare nakon što je policajac Darren Wilson oslobođen krivnje.

"Ustajemo protiv te odluke jer u cijeloj Americi, bio to New York, Los Angeles, u Kaliforniji ili Clevelandu mlade dječake druge boje kože ubijaju policajci", rekao je odvjetnik.

Nakon tromjesečnog zasjedanja, tužitelj okruga St Louis Robert McCulloch izvijestio je da policajac neće biti sudski gonjen, a porota je ocijenila da se branio nakon razmirice.

Obitelj Michaela Browna je izjavila da je "duboko razočarana" što Darren Willson neće biti sudski gonjen.

Prosvjedi, koji su u Fergussonu prerasli u nemire, izbili su u još nekoliko američkih gradova nakon objave odluke, unatoč pozivima obitelji ubijenoga na mir i osude nasilja.

Prosvjedi su u utorak nastavljeni nakon noći nasilja, a val ogorčenja zbog "rasizma koji ubija" zahvatio je u ponedjeljak navečer i New York, Chicago, Seattle, Los Angeles, Oakland te Washington što govori da dugotrajna rasna napetost nije posebnost Fergusona u kojem su afroamerikanci većina, već je prisutna diljem Sjedinjenih Država.

Prosvjedi su se održali unatoč pozivu na mir američkih dužnosnika, među kojima guvernera Missourija Jaya Nixona i predsjednika Baracka Obame.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.