Crna Kronika

Državno odvjetništvo BiH

Mostar: Osamdeset posto optuženih i osuđeno za ratne zločine u BiH

Mostar: Osamdeset posto optuženih i osuđeno za ratne zločine u BiH

Državno odvjetništvo BiH podiglo je 453 optužnice za ratne zločine na području Bosne i Hercegovine od kojih je 80 posto završilo osuđujućim presudama, priopćili su iz ove pravosudne institucije povodom desete godišnjice postojanja posebnoga odjela za procesuiranje ratnih zločina.

U dva desetljeća Državno odvjetništvo BiH je podiglo optužnice za najteže oblike kršenja međunarodnog humanitarnog prava, a predanost procesuiranju ratnih zločina je doživjela svoj maksimum 2013. i 2014., kada je optuženo 168 osoba, što predstavlja najveći broj od postojanja Posebnog odjela za ratne zločine.

Državno odvjetništvo BiH nastavlja intenzivno raditi na predmetima ratnih zločina koji su počinjeni u svim dijelovima zemlje od Bihaća do Višegrada, Bijeljine i Čapljine gdje istražitelji intenzivno rade na prikupljanju dokaza, kako bi se počinitelji zločina procesuirali i kaznili, te donijela pravda žrtvama.

Odvjetništvo kaže da je iznimno veliki broj optužnica, više od 80 posto okončan osuđujućim presudama, što pokazuje kvalitetu optužnica.

Državno odvjetništvo BiH je po navodima iz priopćenja pokrenulo suradnju tužiteljstava na području zapadnog Balkana koja je dala značajne rezultate.

Naveli su primjer procesuiranja u predmeta Štrpci koja je provedena uz potporu Državnog odvjetništva Srbije te mnogim drugim predmetima koje je podržala i Europska unija.

Po podacima pravosudnih vlasti u BiH u oba entiteta za ratne je zločine osumnjičeno oko 10.000 osoba protiv kojih bi se procesi trebali voditi pred domaćim sudovima.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.