Crna Kronika

Uskok

Osijek: optužnica za malverzacije gradskim poslovnim prostorijama

Osijek: optužnica za malverzacije gradskim poslovnim prostorijama

Zbog sumnje u zloporabu pri raspolaganju s gradskim poslovnim prostorijama, Uskok je na osječkome Županijskom sudu podigao optužnicu protiv negdašnjeg obnašatelja dužnosti pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo grada Osijeka Zvonimira Prgometa i još trojice okrivljenika, koje se tereti za nekoliko kaznenih djela primanja i davanja mita, zloporabe položaja i ovlasti te poticanja na zloporabu položaja i ovlasti, izvijestio je Uskok ne navodeći imena okrivljenika.

 

Optužnicom se prvokrivljenog Prgometa tereti da je kao obnašatelj dužnosti pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo grada Osijeka, zadužen za poslove gospodarenja poslovnim prostorijama u gradskom vlasništvu, od početka kolovoza do kraja prosinca 2012. drugookrivljenom I. S., direktoru jednoga trgovačkog društva, na njegovo traženje, obećao da će njegovu društvu na budućem natječaju, bez obzira na ostale ponuditelje, osigurati da dobije u zakup gradske prostorije te se s njim dogovorio da će zauzvrat sudjelovati u podjeli dobiti od obavljanja djelatnosti u poslovnim prostorijama.

Kako bi se dogovor ostvario, natječaj je prilagođen uvjetima koji su odgovarali društvu drugookrivljenog direktora kojemu je Prgomet dostavljao podatke drugih ponuditelja, a I. S. je nakon toga, u skladu s dogovorom i po Prgometovim naputcima, dostavio ponudu koja je odabrana kao najpovoljnija, nakon čega je grad Osijek s tim trgovačkim društvom sklopio ugovor o zakupu poslovnih prostorija.

Prgometa se tereti da je od početka kolovoza 2012. do kraja srpnja 2013. četvrtookrivljenome M. Š., zaposleniku jednoga trgovačkog društva, na njegovo traženje obećao da će mu, bez obzira na ostale ponuditelje, na natječaju osigurati da dobije u zakup gradske poslovne prostorije te se s njim dogovorio da će mu zauzvrat u tim poslovnim prostorijama zaposliti osobe po njegovu izboru.

Nakon toga prvookrivljeni Prgomet od trećeokrivljenog Z. L., višeg savjetnika u Odsjeku za gospodarenje poslovnim prostorijama grada Osijeka, zatražio je da uvjete natječaja prilagodi tako da poslovne prostorije dobije društvo četvrtookrivljenoga M.Š., na što je on pristao, a na dogovoreni tekst natječaja pristigla je samo ponuda društva četvrtookrivljenika. Nakon toga s tim je društvom grad Osijek sklopio ugovor o zakupu poslovnih prostorija.

Istraga u tom predmetu počela je u listopadu prošle godine.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.