Crna Kronika

Potvrđeno

Tužiteljstvo BIH: Ubojstvo vojnika je teroristički čin

 Tužiteljstvo BIH: Ubojstvo vojnika je teroristički čin

Ono što se od sinoć nagađalo nakon ubojstva dvojice pripadnika OS BiH, danas je i službeno potvrđeno. Kvalifikaciju napada i ubojstva dalo je Državno tužiteljstvo. Glasnogovornik tužiteljstva Boris Grubešić:

 

 

"Napad i ubojstvo vojnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine kvalificirano je kao djelo terorizma, a daljnjom istragom bit će utvrđene sve okolnosti vezane uz počinitelja ovog kaznenog djela, njegove eventualne pomagače, kao i motiv", rekao je Grubešić.

 

Enes Omeragić sinoć je u sarajevskom naselju Rajlovac u sportskoj kladionici ubio pripadnike OS BiH Armina Salkića i Nedeljka Radića i tri osobe lakše ozlijedio. Nekoliko minuta prije ponoći, izvršio je samoubojstvo nakon što je policija opkolila njegovu obiteljsku kuću u naselju Sokolje. Omeragić je od ranije bio poznat policiji, tvrde u Ministarstvu obrane BiH. Zamjenik ministrice Boris Jerinić kaže da je bilo propusta.

 

Preuzimanje (Desni klik - odaberite "save link as" ili "save target as"...)

 

 

"Ako imate saznanja da je taj počinitelj i ranije poznat policiji kao narkoman i da je počinio teška razbojništva, znači imao je oružje, a došao je s oružjem, počinio ovaj zločin i izvršio samoubojstvo ručnom bombom, a da policijske strukture nisu to pratile, pretresle lokaciju na kojoj živi i da nisu utvrdili da on to sve posjeduje", rekao je Omeragić.

Kategoričan je i drugi zamjenih ministrice obrane Emir Suljagić. Tvrdi da postoji problem, da postoji terorizam i da se s tim trebamo suočiti. Suljagić podsjeća i da je dva puta u BiH u zadnjih 6 mjeseci pucano na uniformu.

"Jednom je pucano na policijsku, drugi put na vojnu unifrmu. O ovom napadu znamo da niti jedan civil nije nastradao iako je civila bilo više u ulici, u autobusu i unutar objekta kladionice u trenutku kad je do napada došlo. Meta su bile Oružane snage. Nismo imali instrumenata na raspolaganju za zaštitu. Jednom smo zatečeni nepripremljeni, ne našom greškom. To se više neće dogoditi", rekao je Suljagić.

Napada u sportskoj kladionici tijekom kojeg su poginula dva pripadnika OS BiH prisjeća se i jedan očevidac:

"To je bilo stravično. Sve se dogodilo u jednoj sekundi. Kad je uletio s automatom, čuli smo rafal, pobjegli smo i spasili svoje glave. Kad smo se vratili nazad, čuli smo da su stradala dvojica vojnika", rekao je očevidac.

Nadležni međutim tvrde da su policijske strukture spremne suočiti se s teškim izazovima poput ovog. Zaključeno je to kasno sinoć na sjednici visokih službenika policijskih agencija. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić rekao je nakon tog sastanka da je povišen stupanj pripravnosti policijskih struktura koje imaju ovlasti spriječiti napade na državu Bosnu i Hercegovinu.

"I da ćemo naravno mi nastaviti borbu u cilju onemogućavanja i sprečavanja ovakvih i sličnih događaja", rekao je Zvizdić.

Iz Državnog tužiteljstva u isto vrijeme apel na institucije vlasti i visoko sudsko i tužiteljsko vijeće da se imenuju tužitelji u Odsjek za terorizam. Traže to već nekoliko mjeseci jer samo dva tužitelja angažirana u istragama ovih krivičnih djela nisu dovoljna.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.